Lábalj ki belőle: A szakítás utáni depresszió

Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne szenvedne végig egy szakítást se. Ilyenkor testileg, lelkileg kibillenünk az egyensúlyi állapotunkból, ami akár komoly egészségügyi problémákat is maga után vonhat. A segítség, és néhány praktika a javunkra válhat ebben az állapotban, és a gyógyulási folyamatot is felgyorsíthatja.

A szakítás utáni állapot egy gyászállapot, amelyen túl kell esni, amiből ki kell gyógyulni. Ilyenkor nem csak a párunk elvesztése okoz fájdalmat, hanem az elutasítás érzése is, amely a „nem kellünk, nem vagyunk elég jók” gondolatokkal társul. Ez a depresszív állapot idővel magától elmúlik, és nem szükséges orvosi segítség hozzá, elég a család és a barátok támogatása.

Szakítás utáni depresszió.

Viszont, ha hetekig, hónapokig húzódik a feldolgozás folyamata, akkor el kell gondolkodni egy szakember bevonásán is. Nemcsak lelki, hanem testi tünetek is jelentkeznek az álmatlanságnak, étvágytalanságnak, vagy éppen a túlzásba vitt evésnek, stressznek köszönhetően.

Az első és legfontosabb, hogy beszéljük ki magunkból a történteket, azon felül pedig érdemes megfogadni néhány tanácsot és követni is azokat. Pontokba szedtük azokat a tippeket, amelyek hosszú távon segíthetnek leküzdeni a trauma által kiváltott depressziós állapotot, mielőtt az elmélyülne.

Sport

A testmozgás alapvetően boldogsághormont termel, rendszeres edzésekkel pedig kitűzhetünk magunk elé apróbb célokat. Lehet az fogyás, de lehet teljesítménynövelés is, a lényeg, hogy egy elérhető sikerélmény sokat segíthet hangulatunk javításán.

Megfelelő étkezés

Akármelyik állapot jellemző rád (sokat kezdtél enni vagy éppen ellenkezőleg, szinte semmi nem megy le a torkodon) ki kell találnod a stratégiát, mivel veheted rá magad a normális étkezésre. Például ha valamit nagyon szeretsz, akkor egy ideig próbálj abból többet enni, de ez mindenképpen valamilyen főtt étel legyen, ne édesség vagy nassolnivaló. Tervezd meg mindennap, hogy mikor fogsz enni, és azokon az időpontokon igenis erőltess le valamit, ha pedig egész nap csak eszel, akkor be kell tartanod a tervezett időpontok közötti szünetekben a böjtöt.

Társaság

Hiába érzel csak ahhoz kedvet, hogy lehúzott redőny mögött feküdj az ágyadban, akkor is ki kell mozdulnod és körbe venned magad azokkal az emberekkel, akiknek jelenléte nyugtatóan hat rád. Lehet ez a család, a legjobb barátaid, a lényeg, hogy engedd nekik, hogy kiszakítsanak a melankóliából, és eltereljék a figyelmed, különben csak nosztalgiázni fogsz, ami nem engedi, hogy gondolataid a reális mederbe terelődjenek.

Napló

Ha nem mindig vagy képes valódi érzéseidet, gondolataidat kimondani, megosztani másokkal, akkor írd ki magadból. Vezess naplót, mindennap írd le az érzéseidet, később érdekes lesz visszaolvasni, hogyan változtak napról napra meglátásaid, hogyan gyógyultál.

Célok

Muszáj célokat tűznöd magad elé, különben üresek maradnak a napok. Ha eddig valamelyik terved háttérbe szorult, most lendületet meríthetsz a csalódásodból, hogy véghez vidd a rég eltervezett nyelvvizsgát, tanfolyamot, edzést, utazást, munkát, stb. A sikerélmény, a küzdés önbizalmat fog adni és erősít abban, hogy képes vagy tovább élni nélküle is.

Bár a mélyponton lehetetlennek tűnik a gyógyulás, de a kis lépések, meghozzák a várt eredményt, és hamarosan újra mosolyogni fogsz. Ha pedig a mosolyod visszatér, a külvilág is hamarabb észre vesz, kisugárzásod vonzóbb lesz ismét, és az érkező bókoknak köszönhetően önbizalmad is visszatér. Csak kitartás kell és a legnagyobb célt elérni: önmagadat szeretni!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?