Ne hagyd, hogy felmenjen…

Sokan gondolják úgy a magasvérnyomásos betegek közül, hogy állapotukat kizárólag gyógyszerekkel kezelhetik, pedig megfelelő életmóddal is lehet csökkenteni a vérnyomást. Természetes módszerekkel ráadásul egyrészt a gyógyszerek esetleges kellemetlen mellékhatásaitól sem kell tartani, másrészt a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenthetik.

A magasvérnyomás a legtöbb esetben tünetmentes, és már csak olyan komolyabb betegségek hívják fel rá a figyelmet, mint a stroke, a szívinfarktus, vagy éppen a veseelégtelenség.

Hazánkban a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felüliek több, mint fele szenved a hipertóniában (magasvérnyomás-betegség). A betegségre való hajlam 40%-ban genetikai, viszont egyre többen ismerik fel, hogy megfelelő életmóddal kordában lehet tartani, sőt akár vissza is fordíthatják a folyamatot!
Nézzük a vérnyomáscsökkentő életmód alapjait

 1. Rendszeres mozgás
  A szívbetegek rehabilitációjában, és a metabolikus szindróma elemeinek kezelésében már régóta használják az úgynevezett kardió edzést, ami tartós, egyenletes, mérsékelt-közepes intenzitású fizikai terhelésen alapul. Heti minimum 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás, heti minimum 3 alkalomra elosztva. A kardiomozgás lehet akár lendületes sétálás, kocogás, kerékpározás, úszás, evezés, taposógépezés, ugrókötelezés. Idővel az izomfejlesztés is fontossá vált, mert ezáltal még inkább növelhető a cukor- és zsíranyagcsere aktivitása is.

Napjainkban az egyenletes terhelésnél hatásosabb és rövidebb idő alatt kivitelezhető az úgynevezett HIIT-t, azaz a nagyintenzitású interval (szakaszos) tréning is szerepet kap már a magas vérnyomás csökkentésében. A magas intenzitással (például gyors ugrálással, helyben futással vagy futással, kerékpározással) óvatosan kell bánni, és csak abban az esetben szabad alkalmazni, ha már megvan egy alap fittségi szint, és nincs komolyabb szívbetegség.

Ha valaki hatékony, biztonságos, egyénre szabott mozgásprogram felépítésében szakembertől szeretne segítséget kérni, akkor érdemes mozgásterapeutához fordulni.

 1. A szívbarát étrend
  A szív, és az érrendszer egészségét szem előtt tartva, amik szükségesek a megfelelő vérnyomáshoz, az ideális táplálkozás főleg növényi alapú, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, omega-3 tartalmú élelmiszerek (tengeri halak, lenmag) és többszörösen telítetlen zsírsavak, olajos magvak fogyasztására épül.

Kiemelten fontos a sóbevitel korlátozása, javasolt a napi sómennyiség 2,3 gramm alá csökkentése, amit könnyen az extra sózás elhagyásával érhetünk el. A vérnyomásnak ideális étrendhez ajánlatos visszaszorítani a túl sok feldolgozott élelmiszer, zsíros, vörös hús, cukros üdítő, alkohol fogyasztását is.

Az étrend kialakitásához tökéletes az eredetileg is a magasvérnyomás-betegség megelőzéséhez és kezeléséhez összeállított DASH-diéta (ez végülis annak betartása, amit ezelőtt írtunk), a mediterrán diéta, de ha valaki szakértővel szeretne személyre szabott étrendet kidolgoztatni, akkor egy dietetikus tudja azt a leghatékonyabban összeállítani.

 1. A testsúly normalizálása
  Rendkívül szoros az összefüggés a túlsúly és a magas vérnyomás között, és már tudományosan bizonyított tény, hogy már 5 kiló fogyás is csökkenti a magas értékeket. A tartós fogyás pedig elképzelhetetlen a korábban említett testmozgás, és az egészséges étrend nélkül. A rendszeres, szívet és keringést támogató kardiomozgás, és étrend betartása olyan élettani folyamatokat optimalizál, amelyeket a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is rendezni hivatottak!
 2. Leszokás a dohányzásról – a passzív dohányzás elkerülése
  A dohányzás a szervezetre káros hatását részben a vérlemezkék aktiválásán keresztül fejti ki, azaz növeli a vérrögképződés kockázatát, és az érfal kulcsfontosságú belső felszínén is sérüléseket okoz. A további romboló hatásai is figyelembe véve, a dohányzás az egyik legfontosabb rizikófaktor a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a szélütés és az érszűkület kialakulásában. Sőt bizonyított az is, hogy a passzív dohányzás is növeli a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ezért lehetőség szerint kerülni a dohányfüstös helyeket.
  A vérnyomáscsökkentő életmódnak csak pozitív mellékhatásai vannak
  A kockázatot jelentő magas vérnyomás kezelésében a gyógyszerek természetesen nagyon fontos szerepet töltenek be, és csak nagyon ritkán okoznak súlyos mellékhatásokat. Bizonyos esetekben viszont előfordulhatnak olyan mellékhatások, mint fáradékonyság, gyengeségérzés, fejfájás, émelygés, alvászavar, libidócsökkenés, köhögés. A gyógyszerek egyes esetekben emelhetik a koleszterin- és trigliceridszintet, súlyosbíthatják a cukorbetegség, és a köszvény állapotát.

Ezzel szemben a természetes úton történő vérnyomáscsökkentésnek, azaz a pontosan kidolgozott életmódprogramnak legfeljebb olyan pozitív „mellékhatásai” jár, mint a fogyás, vagy a szervezet teljesítményének, és ellenállóképességének növekedése.

A felsorolt módszerek együttes hatásával, kardiológus felügyelete mellett már a gyógyszeres terápia hatékonyságával felérő vérnyomás csökkenést lehet elérni. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy ritkán áll fenn önállóan a magasvérnyomás betegség, de a helyes életmódbeli tényezők kialakításával a párhuzamosan fennálló más betegségek is jól kezelhetőek.

Forrás: KardioKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?