A koreaiak szépség- és immunelixíre: A bori cha, avagy árpatea

Az ázsiai országokban, Japánban, Koreában, Kínában esküsznek jótékony hatásaira. A japánok mugicha néven, a kínaiak dámáichá vagy máicha néven emlegetik, a bori cha az árpatea koreai neve. Cikkünkben nem csak azt mutatjuk be, hogyan készítheted el, de arról is olvashatsz, hogyan támogatja az EGÉSZségedet.

Végre valami, ami úgy egészséges, hogy finom is. A pirított árpatea, kellemes mogyorós ízvilága miatt hidegen és melegen is fogyasztható, édesítés nélkül is édeskés aromájú, kényeztető élményt nyújt, testnek és léleknek egyaránt.

Amit az árpatea fogyasztása jelent a szervezeted számára

  • Antioxidánsokban gazdag, így óvja a szervezetet a szabadgyökök ellen, késlelteti az öregedés folyamatát, vagyis kiválóan beépíthető a belső anti-ageing programodba.
  • A-, C-vitamint és szelént is tartalmaz.
  • Antibakteriális hatása révén megakadályozza a baktériumok szaporodását a szájban, megtapadásukat a fogakon.
  • Segít a súly és a koleszterin szabályozásában.
  • Segíti a vértisztítást, csökkentheti a magas vérnyomást, ezáltal jótékonyan hat a szív egészségére is.
  • Termékenységfokozó hatásánál fogva támogatja a babaváró elképzeléseket.
  • Hatékonyan képes enyhíteni a megfázás tüneteit is.
  • Torokfájás esetén már napi két csésze árpatea hatékonyan enyhíti a gyulladást.
  • Aminosavtartalma, a melatonin és triptofán, segítik az alvást.
  • Koffeinmentes, ezért bármikor fogyasztható.
  • Természetes savlekötőként funkcionál, így gyomorégés esetén is gyors segítséget jelent a fogyasztása.
  • Magas rosttartalmánál fogva segíti az emésztést, serkenti a bélmozgást, gyorsan enyhíti a puffadás és székrekedés tüneteit.

Fontos: Ha gluténérzékeny vagy, akkor nem biztos, hogy ajánlott számodra az árpatea fogyasztása.

Így készíts magadnak bori cha-t

Vásárolhatunk magunknak szálas árpateát is, de akár el is készíthetjük házilag finom és egészséges teánkat. Nem kell hozzá más, csak egy csomag gersli és víz. A gersli, vagy más néven hántolt árpagyöngy, szinte minden élelmiszer áruházban megtalálható, legtöbbször a köretek között találhatunk rá.

A teához szükséged lesz:

  • 4 evőkanál árpára
  • 4 csésze vízre

Az elkészítés során:

  1. Alaposan öblítsd át az árpaszemeket hidegvízben egy szűrő segítségével, majd jól csöpögtesd le azokat.
  2. A száraz árpaszemeket ezután egy serpenyőben, alacsony hőfokon kezdd el pirítani kis lángon, folyamatos kavargatással. Fontos, hogy a szemek lassan és egyenletesen piruljanak.
  3. Az aranybarnára pirult árpaszemeket ezután öntsd fel a 4 csésze vízzel egy forraló edényben, és forrástól számítva főzd 15 percig, ha kávésabb állagot szeretnél, akkor kicsit tovább.
  4. Fogyaszd frissen, ha tárolni szeretnéd, akkor mindenképpen hűtőben a helye.

Váljék egészségedre!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ha ősz, akkor szőlő! Ezért szeretjük

A gyümölcsök egyik koronázatlan királya/királynője a szőlő. Mind a piros, mind a zöld szemek nagyon egészségesek. Magas energiatartalmának köszönhetően úgy lakat jól, hogy közben elkerülhetjük a kellemetlen teltségérzetet, és hiába a magas cukortartalom, a benne található fruktóz közvetlenül hasznosul a szervezetben. Összegyűjtöttük, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Vélemény, hozzászólás?