Szuperételek, avagy a hosszú és egészséges élet 13 + 1 titka

Az, hogy mit, mikor és milyen formában fogyasztunk el, szintén kulcsszereppel bír az egészséges öregedés során. Sőt, a megfelelő ételeknek és italoknak, táplálékoknak köszönhetően, akár tovább is élhetünk! Tudd meg te is, mik a hosszabb élet titkának „összetevői”.

Brokkoli, szőlő, saláta

Ma már tudományosan is alátámasztott, vitathatatlan tény, miszerint a gyümölcsökben és zöldségekben dúskáló étrend tápanyagban gazdag, kalóriában szegény. Ennek köszönhetően szintén a hosszú és egészséges életet támogatja. Egyél több brokkolit, szőlőt, salátát, mert kutatók felfedezése szerint ebben a három élelmiszerben olyan vegyületek vannak, melyekkel valóban növelhető az élettartam.

Szuper élelmiszerek a hosszú életért

Bogyók

A bogyós gyümölcsök antioxidánsban rendkívül gazdagok, ezekről köztudott, hogy védenek a szabadgyökök ellen, erősítik az immunrendszert. Sőt a kor előrehaladásával az öregedés késleltetésében is nagy hasznukat veheted.
Egy 2012-es tanulmány a Harvard Egyetemen megállapította, hogy hetente legalább egy adag áfonya vagy két adag eper elfogyasztása csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát az idősebb felnőttek esetében.

Fokhagyma

Nancy Fisher a hosszú élet titkának tekintette a fokhagymát. Álláspontját bizonyos tanulmányok is alátámasztják, melyek alapján elmondható, hogy a fokhagyma rákkeltő vegyi anyagok kialakulását akadályozhatja meg a szervezetben. Azt is bebizonyították, hogy azoknál a nőknél, akik több fokhagymát fogyasztanak, kisebb eséllyel alakul ki vastagbélrák.

Olívaolaj

Az olívaolaj közismerten „jó zsír”, ami egyben jót tesz a szívnek és érrendszernek is. Tanulmányok szerint az olívaolaj is kapcsolódik az agy egészségi állapotának megőrzéséhez, valamint szerepe van a rákmegelőzésben is. Fogyassz 2 evőkanál olívaolajat naponta, vagy öntsd le vele a salátád!

Öregedésgátló élelmiszerek

Avokádó

Napjainkban a szívbetegségek civilizációs problémát jelentenek világszerte. Hogyan előzheted meg? Egyél több olyan ételt, ami segít megőrizni a szív egészségét, mint például az avokádó. Az avokádó csökkentheti az LDL „rossz” koleszterin szintjét, miközben javítja a HDL „jó” koleszterinszintet, és segíti az olyan szívbarát vitaminok felszívódását, mint a béta-karotin és a likopin.

Paradicsom

A likopin szintén fontos tápanyag a rák elleni küzdelemben. És nincs jobb forrása a piros paradicsomnál. Fogyaszd naponta főve, szószként, nyersen, lében, ahogy tetszik!

Bab

A hüvelyesekben gazdag étrend növeli a zsírsav-butirát szintet, ami véd a rákburjánzással szemben. Ezt a tényt a Michigani Állami Egyetem 2004-es tanulmánya is alátámasztja.

Teljes kiőrlésű termékek

Ha a finomított kenyeret teljes kiőrlésűre cseréled, akkor 22%-kal csökkentheted a halál kockázatát egy 2011-es tanulmány szerint. A rostok védenek a cukorbetegségtől, a szívbetegségektől, bizonyos rákbetegségektől, valamint az elhízástól is. Csökkentik a koleszterin-, vércukor- és vérnyomás szintjét.

Alkohol mértékkel

A legtöbb tanulmány mértékletes alkoholfogyasztásként a férfiaknak legfeljebb két pohár italt javasol naponta, míg a nőknek 1 pohárral. Egy 2012-es Harvardon végzett tanulmány szerint a mértékletes alkoholfogyasztásnak szívegészségügyi előnyei vannak. Csökkentheti a férfiak szívrohamban történő elhalálozási kockázatát az elkövetkező két évtizedben. (A mértéktelen alkoholfogyasztás ezzel szemben számtalan kárt okozhat, és jelentősen lerövidítheti az élettartamot.)

Kávé

Egy 2008-as harvardi tanulmány megállapította, hogy azoknak a nőknél 18% -kal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, akik 2-3 csésze kávét ittak naponta, mint azoknál, akik egyet sem. És 26% -kal alacsonyabb azoknál, akik 4-5 csészével is ittak naponta.

Étcsokoládé

Az édes élvezet nem mindig bűn, különösen akkor nem, ha mértékkel fogyasztjuk és szigorúan csak az étcsokis verziót választjuk. Az előzetes vizsgálatok azonosították, hogy a csokoládé leghasznosabb része a flavonoid. A kakaóbab antioxidánsokban gazdag.

Kevesebb vörös hús

Ha hetente néhányszor vegetáriánus menüt választasz, meghosszabbíthatod az életed. Azoknál az embereknél, akik naponta fogyasztanak vörös húst, nagyobb a korai halál kockázata. Egy 2009-es tanulmány szerint, amit az Észak Karolinai Egyetemen végeztek a legtöbb haláleset hátterében a szívbetegségek és a rák állnak. Ezért részben a burgerek, steak-ek , a sertéshús, a feldolgozott élelmiszerek, szalonna, sonka, és a hot dog is felelőssé tehetők. Egyél fehér húsokat (pulyka, csirke), és sok halat.

Egészséges ételek

 

Előtérben a vörös

Bár a vörös hús nem ajánlott, ha sokáig szeretnénk élni, ez a szín kifejezetten jól jön a zöldségekben. A merész, élénkszínű kombinációk egy-egy salátában sokféle hasznos tápanyaggal töltik fel a szervezetet. A szakértők szerint a piros színű zöldségek különösen jó szolgálatot tesznek a fiatalságunkért. A vöröskáposzta kifejezetten hasznos a rákmegelőzésben, és fokozza az agy egészségi állapotát, répa leve csökkenti a vérnyomást, a paradicsom a koleszterinszint csökkentésére alkalmas.

+ 1 Hagyj meg egy falatot

Hagyj egy kicsit a tányérodon minden étkezés után, ha 100 évig akarsz élni. Legalábbis ezt sugallja Dan Buettner, aki A hosszú élet oázisai – Földünk kék zónái – A legidősebbek tanai a hosszú életről című könyvében vizsgálta, hogy miért élnek tovább az emberek például Japánban. Itt abbahagyják az evést, amikor úgy érzik, már 80%-ban jól laktak.

Vannak, akik sok mindent képesek megtenni azért, hogy sokáig fiatalok maradhassanak. Számtalan diéta létezik, amivel szintén a hosszabb, egészségesebb élet célozható meg. A lényeg mégis az, hogy teremtsünk egyensúlyt az életünkben mind lelki, mind szellemi, mind pedig fizikai síkon. Cikkünk útmutatás ahhoz, hogy milyen ételekből érdemes rendszeresen fogyasztanod. Élj ezzel a tudással sokáig!

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ha ősz, akkor szőlő! Ezért szeretjük

A gyümölcsök egyik koronázatlan királya/királynője a szőlő. Mind a piros, mind a zöld szemek nagyon egészségesek. Magas energiatartalmának köszönhetően úgy lakat jól, hogy közben elkerülhetjük a kellemetlen teltségérzetet, és hiába a magas cukortartalom, a benne található fruktóz közvetlenül hasznosul a szervezetben. Összegyűjtöttük, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Vélemény, hozzászólás?