Tudtad, hogy a koffein akár gyógyíthat is?

Nem árulunk el nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a kávé a víz után a második legkedveltebb ital. De mi a titka a kávé népszerűségének szeretett íze mellett? A koffein…

A koffeint élénkítő hatása miatt szeretjük annyira, amelyet annak a tulajdonságának köszönhet, hogy képes fokozni az agy vérellátottságát. Az agyba áramló oxigéndús vér, csökkenti az álmosságot és növeli az aktivitást. Az izmokra gyakorolt hatása is hasonló, emiatt az élsportolók körében egy bizonyos szint után már doppingnak számít a koffeinfogyasztás. A vegyület tiszta állapotban fehér színű, kristályos, keserű ízű, amely a xantinfélék csoportjába tartozik.

A koffein jótékony hatásai.

Fejfájást csillapító hatása miatt, gyakran gyógyszerekben is található koffein, előfordul, hogy akár egy presszó kávényi mennyiség is. Sőt, mivel a kakaóbab is tartalmazza, az említett mennyiség egy tábla jó minőségű étcsokoládéban is jelen lehet.

Gyakran halljuk a megjegyzést, hogy valaki „kávéfüggő”, pedig valójában a koffein nem okoz függőséget.

Ha sokat fogyasztunk olyan termékeket, amelyekben található koffein, vagy a napi rutinunk része a kávézás, akkor egy esetleges hirtelen elhagyás, vagy leszokás esetében érezhető némi fáradtság, fejfájás, de ezek viszonylag hamar meg is szűnnek. Ezek a tünetek nem hasonlítanak más, pszichoaktív szerek abbahagyásakor jelentkező szimptómákhoz.

Pozitív egészségügyi hatások

A koffein mértékletes fogyasztásának számos pozitív egészségügyi hatása is van.  Pár perc alatt felszívódik a szervezetben és élénkítő hatását már negyed órán belül érezzük, amit annak köszönhetünk, hogy az adenozin nevű hormon működését átmenetileg gátolja. Ez a hormon elősegíti az alvást, csökkenti az éberséget és az aktivitást.

A kávézás egészségügyi haszna.

Ezenkívül a koffein gyorsítja az anyagcserét, vízhajtó hatása van, valamint serkenti a gondolkodást, a képzettársítást.

Rendszeres kávézással pedig csökkenthető a vastagbélrák kialakulási esélye vagy megakadályozható kiújulása! Gyógyszerként alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére használják.

Néhány érdekes tény

Az erősen pörkölt kávé intenzív ízének ellenére, hatása gyengébb, mivel a pörkölés során veszít tartalmából, ugyanis a koffeinmolekula hő hatására bomlik.

Jó hír a hölgyeknek, hogy szervezetükben hosszabb ideig fejti ki hatását.

A mértékletes kávézásról nem kell lemondani, de érdemes közben odafigyelni a folyadékpótlásra és arra, hogy a kellő alvásidőnket ne próbáljuk kávézással csökkenteni.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb és legrosszabb ételek alváshoz

Nem tudsz aludni? Vizsgáld meg, mit ettél alvás előtt. Az esti étkezés során elfogyasztott élelmiszerek és tápanyagok nagyban befolyásolhatják az alvásminőséget. Mutatjuk, mit érdemes, és mit nem ajánlott fogyasztanod mielőtt ágyba bújsz.

Vélemény, hozzászólás?