Úti tippek nyaraláshoz

Erre figyelj, hogy gondtalan legyen a családi pihenés

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a kikapcsolódásra szánt idő a négy fal között teljen. Álljon itt néhány hasznos tipp, amelyekkel a nyaralás valódi élmény lehet az egész család számára.

Óvd a nyaralás alatt is az egészségedet

Mérd fel úti célod higiéniás viszonyait!

Ha külföldi országot választasz a családi nyaralásra, mindenképp tájékozódj a higiéniás körülményekről! Útikönyvekből és utazási blogokból könnyedén feltérképezheted, hogy iható-e a csapvíz, melyek az adott ország leggyakoribb egészségügyi panaszai, hol van a legközelebbi ügyeletes orvos és gyógyszertár. Fontos, hogy ha nem javasolt inni a csapvízből, akkor még a nyaralás előtt tanítsd ezt meg gyermekednek, hiszen akár egy korty is súlyos panaszokat okozhat.

Szerezz be egészségbiztosítási kártyát és köss biztosítást is!

Ha az Európai Unión belül utazol, érdemes egészségbiztosítási kártyát is igényelned az utazási biztosítás mellett. Az EU kártya ingyenes, gyorsan igényelhető, és rendkívül nagy segítséget nyújthat, ha sürgősségi ellátásra van szükség. Ne felejtsd el az utazási biztosítást sem, mely ma már egyszerűen megköthető online is, és védelmed akár már másnaptól érvénybe léphet.

Egészséges nyaralás

Védőoltások – nemcsak egzotikus út esetén

A hepatitis A vírus elleni oltást nemcsak egzotikus ország esetén javasolják az orvosok. Bármilyen tengerparti utazás előtt érdemes lehet kérni, mert előfordulhat, hogy a tengerben lévő kagylók és egyéb tengeri élőlények fertőzöttek. Ha pedig úti célod valamely egzotikus országba vezet, feltétlenül tájékozódj időben a javasolt oltásokról, hiszen akár már hónapokkal az út előtt be kell adatni, vagy többszöri ismétlés lehet szükséges.

Megfelelő védőöltözet

Ahhoz, hogy elkerüld a leégést, pakolj kisgyermekednek olyan sapkát vagy kalapot, ami az arca mellett a nyakát is védi a napsugaraktól! Ha tengerpartra utazol, készülj olyan ruhadarabokkal, amelyek jól szellőznek, és olyan strandszandállal is, ami gyermeked egész lábfejét megóvja a karcolásoktól, csípésektől.

Nyaralási tippek

Milyen gyógyszereket?

Gyakran nehéz eldönteni, milyen gyógyszereket pakolj a bőröndbe. Dr. Bauer Viktor csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekneurológus szakorvos a következőket javasolja az utazóknak:

  • Mindenképpen vigyél magaddal alapvető higiéniás eszközöket! Csomagolj nedves törlőkendőt, kézfertőtlenítőt, egészségügyi papírt és papírzsebkendőt is!
  • A gyerekek gyakran szereznek apróbb sebeket, ezért pakolj fertőtlenítőt és gézlapot! Válassz folyékony sebtapaszt, ami vízálló réteget képez a seben, így nyugodtan strandolhat vele a gyermek.
  • Nemcsak a hűvösebb időben, nyáron is könnyen megfázhatsz erős légkondicionálás esetén. Ha kisgyermeked van, ne felejtsd otthon az orrszívót, nagyobbaknak tegyél a csomagba orrcseppet és torokfertőtlenítőt.
  • Ha gyermeked rosszul van az autós, repülős vagy hajós utak során, csomagolj hányingercsillapító gyógyszert!
  • Az utazási stressz, izgalom vagy az idegen környezet miatt gyakori panasz a székrekedés és a hasmenés is, ezért ezekre is készülj gyógyszerekkel!
  • Figyelem! Fertőző hasmenés esetén hasfogó tabletta alkalmazása szigorúan tilos!
  • Antihisztamin tartalmú készítmény mindenképpen legyen nálad, ez a csalánkiütésre és a medúzacsípésre egyaránt gyógyírt jelenthet.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ősz se szegje fittséged

Amilyen színes és szép az ősz, a hűvösebb, borongósabb novemberi napok, annyira tudnak lehangolóak lenni. Ha mindez megfázással, köhögéssel, náthával társul, még rosszabb. Mutatunk néhány tippet, hogy ősszel és télen is egészségesebb és fittebb lehess.

Vélemény, hozzászólás?