Változtasd meg életkorod mutatóit! Csak 20% múlik a géneken…

A nagymamád 95 és makkegészséges, édesanyád viszont már 35 éves kora óta szív- és érrendszeri problémákkal küzd? Mi történt a régi mondással, „de jó génjeink vannak”? Az orvostudomány szerint a gének az öregedés folyamatának mintegy 20%-áért felelősek, a többi rajtunk múlik. Vagyis, azt, hogy egészségesek maradjunk, és hosszabb ideig éljünk, nem a génjeinktől kell várnunk, nekünk kell tennünk érte. Ez több, mint jó hír.

Négy fő tényező, amit figyelembe kell venni

 • Telomerek – Azokat a szerkezeteket nevezzük így, amelyek a kromoszómát alkotó DNS-lánc végén találhatóak. A sejtöregedés szabályozásában rendkívül fontos szerepet töltenek be. Egy adott telomer hosszúsággal születünk, ami a sejtosztódás során fokozatosan rövidül. Ha egészségtelenül táplálkozunk, ha túl sok stressz ér minket, keveset alszunk, keveset mozgunk, akkor ezek a telomerek egyre rövidebbek lesznek. Odafigyeléssel és egészséges életvitellel azonban meghosszabbíthatjuk a DNS-végeket védő telomerek élettartamát, és ezzel karöltve akár a sajátunkat is.
 • Oxidáció – Oxidatív stressz – Túl sok cukor, telített zsír, toxin, vagy alkohol fogyasztása esetén a sejtjeink oxidálódnak. Ez a folyamat nem csak az immunrendszert gyengíti, de a DNS-ünket is károsítja és pusztítja a sejteket. A legtöbb betegség összefüggésbe hozható a szabad gyökök sejtromboló hatásával. Az olyan antioxidánsok, amilyen a C- és az E-vitamin, semlegesíthetik az oxidációt, és óvják a sejteket a túlzott károsodástól.
 • Glikáció – Azt a szervezet károsító, öregedést gyorsító, gyulladást növelő molekuláris folyamatot nevezzük így, amikor a cukor fehérjéhez kapcsolódik. Ez a mechanizmus számos sérülést hagy maga után, így például plakokat okozhat az erekben, hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásához stb. A napi fruktóz és szénhidrát bevitel csökkentésével, a rendszeres testmozgással sokat tehetünk ellene.
 • Celluláris alultápláltság – Valamennyi sejt megfelelő mennyiségű tápanyagot igényel a működéséhez. Ennek hiányában, vagyis a sejtszintű éhezés következtében sejtkárosodási folyamat veszi kezdetét a szervezetben, ami idő előtti öregedéshez és krónikus betegségekhez vezet. Még egy érv a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Tippek a korai öregedés megelőzésére

 • Csökkentsd a stressz forrásait
 • Meditálj, jógázz
 • Mozogj rendszeresen
 • Aludj eleget (7-8 órát naponta)
 • Csökkentsd a toxinokat az életedben
 • Fogyassz több organikus zöldséget és gyümölcsöt, magokat, dióféléket, omega zsírsavakban gazdag halakat, olívaolajat és kókuszolajat
 • Igyál klór- és fluorid-mentes forrás- vagy ásványvizet
 • Vegyél részt preventív szűrővizsgálatokon
 • Fogyassz minőségi étrendkiegészítőket

Táplálékkiegészítők a korai öregedés megakadályozására (a lassú telomeres erózió érdekében):

 • A-vitamin
 • B-vitamin komplex
 • Omega-3 zsírok
 • Astaxanthin
 • Cink
 • D3-vitamin
 • E-vitamin
 • A kurkumin
 • Zöld tea
 • Vas
 • C vitamin
 • CoEnzyme Q10
 • A probiotikumok
 • Magnézium
 • A polifenolok

Az itt olvasható tanácsok általános stratégiák, amelyeket az olyan speciális tényezők, mint az életkor, a nem, az általános egészség, az anyagcsere (öt típus), a genetika alapján testre szabhatunk. Mindannyian csak a személyes körülményeket figyelembe véve tudjuk megtenni a legtöbbet önmagunkért. Azonban nincs mentség vagy kifogás, hogy miért nem tesszük meg a tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy egészségesebben éljük az életünket.

Táplálkozási tanácsok

A gének fontos szerepet játszanak abban, hogy mennyi ideig élünk, de a táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy vannak más, még fontosabb tényezők, és ez alapján mintegy 80 százalékban a mi kezünkben van az irányítás az életminőségünk felett. Néhány egyéb fontos egészségügyi megfontolás mellett ebben a folyamatban a táplálkozás a legfontosabb tényező.

10 élelmiszer, ami hozzájárul az öregedés hatékony késleltetéséhez

Bioélelmiszerek – A bioélelmiszerek magasabb minőségű tápanyagforrások. Antioxidánsokban (C-vitamin, polifenolok és flavonoidok) és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek.

Tápanyag-összetétel – A legjobb élelmiszerek, amiket fogyaszthatunk a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, omega-zsírsavakban gazdag halak és olajok. Ezzel szemben ajánlott kerülni a vörös húst, a tejtermékeket, a cukrot, az alkoholt vagy a feldolgozott élelmiszereket.

Rágás – Érdemes minden falatot 20-30-szor megrágni, különben akár a tápanyagok 50% -át is elveszíthetjük. Ha alaposan megrágjuk az ételt azzal segítjük a tápanyagok megfelelő felszívódását és az emésztés folyamatát.

Többször keveset – Három nagyobb étkezés és ezek között két snack fogyasztása minden nap, lehetővé teszi a jobb emésztést és felszívódást, a kalóriák jobb eloszlásáról nem is beszélve. Ez az egészséges testsúly megőrzésében is fontos lépés.

Enzimek, savak és baktériumok – 50 éves korunkra kevesebb emésztőenzimet, gyomorsavat és bélbaktériumot termelünk. Ezért fogyassz több nyers vagy párolt táplálékot, és segítsd az emésztőrendszer munkáját.

Táplálékkiegészítők – A kutatások szerint az élelmiszereink kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Több mint 15 000 tudományos tanulmány támasztja alá a kiegészítő vitaminok, ásványi anyagok és egészséges olajok szükségességét. A megfelelő vitaminkoktél összeállítása érdekében érdemes kikérni szakértő orvos tanácsát.

Toxinok – Sajnos a levegőben, a vízben és a táplálékban lévő toxinok szintje drámai mértékben nőtt az évek során. A toxinok sejtjeink idő előtti öregedését idézik elő és megbetegítenek. Kerüld a csapvizet, amely klórt és fluoridot tartalmaz, helyette fogyassz tiszta forrás-, ásványvizet. Érdemes légtisztító berendezést alkalmazni otthon. (Annak, aki teheti, a munkahelyén is.) A rendszeres szaunázás is segít a méregtelenítésben, ahogy a testmozgás is.

Diagnosztikai tesztek – A hagyományos vizsgálatok sok esetben probléma fókuszáltak és nem terjednek ki egyéb kórok kimutatására. Érdemes időnként preventív jelleggel szélesebb spektrumú labor- és egyéb vizsgálatokon, állapotfelméréseken részt vennünk.

Alvás – A szervezetnek esténként 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy minden szervünk megfelelően végezze a dolgát, és regenerálódhasson. Fontos, hogy már éjfél előtt ágyba kerüljünk, mert ezek az órák pihenés szempontjából legalább olyan fontosak, mint az elegendő aminosav, B-vitamin, kalcium és magnézium.

A stressz – Az összes betegség több mint 80 százalékáért tehető felelőssé a stressz, és naponta 30-40 alkalommal kerülünk stresszes helyzetbe. Ha teheted tartsd magad távol a feszültséget okozó állapotoktól, meditálj és jógázz.

Napjaink tanulmányi és kutatási eredményei tükrében elmondható, hogy a betegségmentes, egészségesebb és hosszabb életre való esély csekély, hacsak nem vesszük komolyan a fentebb javasolt lépéseket. Ne feledd, 80%-ban az életmódod befolyásolja azt, hogy milyen egészségi állapotban, és meddig élsz!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?