Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az olvasás dicsérete: ilyen pozitív hatásai vannak az egészségre

Olvasással lehet tudást, műveltséget, szerteágazó ismeret szerezni a környezetünk és a nagyvilág történéseiről, ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van!

Szürkeállomány építés

A rendszeres olvasás edzésben tartja az agyat, fejleszti a kognitív képességeket, javítja a memóriát. Lassítja az agy öregedési folyamatait, emiatt idős korban különösen ajánlott.

Speciálisan aktivizálja az agyat

Akár egy kalandregényt bújunk, akár éppen egy szakácskönyvet böngészgetünk, az olvasás hatására az agyunkat olyan ingerek érik, mintha igazából megélnénk mindazt, ami a lapokon áll. Tudósok egy kísérletben az agyat monitorozták olvasás közben, és például amikor éppen a „fahéj” szót olvastatták el a kutatásban résztvevőkkel, akkor az agyakban a szaglásért felelős területen mértek aktivitást, amikor pedig valamilyen mozgásról olvastattak, akkor a mozgásért felelős terület aktiválódott.

Empátiás készség fejlesztő

Az olvasás során nem csak lexikális értelemben tanulunk, hanem a történetek szereplőinek viselkedése, élete bepillantást enged olyan képzeletbeli, vagy valós helyzetekbe, amelyekből tapasztalatokat is szerzünk. Számos kutatás alátámasztja, hogy az olvasási tapasztalatokkal fejlődnek az empátiás, és a szociális készségek. A tudósok szerint erre különösen az életrajzi, a detektív, illetve a romantikus regények alkalmasak.

Boldogság

A könyvek élmények, és több erre vonatkozó vizsgálat igazolta, hogy az életben a jó élmények sokkal boldogabbá tesznek, mint az anyagi dolgok, vagy a tárgyak. Persze könyv függő is, de általában a rendszeres olvasás javítja az életminőséget, és a kedvet is.

Élettartamnövelő

A Yale egyetem kutatása talált rá az összefüggésre, hogy a könyvek olvasása nagyobb hasznot jelent az újságok, és magazinok olvasásától, mert a könyvek (hosszabb írások) iránti elköteleződésnek a hatása az agyban, olyan kognitív előnyökkel járhat, amely megnövelheti az élet hosszát.

Stresszoldó

Egy izgalmas könyv olvasása (amikor megszűnik a külvilág) annyira hatásos stresszoldó tevékenység, amely megelőzi a sétát, a zenehallgatást, és a teázást is. A tudósok mérése szerint már 6 perc olvasás is lassítja a szívverést, és oldja az izomfeszültséget. A sokat stresszelőknek, szorongóknak sokat kellene olvasniuk.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?