5 komikusnak hangzó, bizarr fóbia

Legtöbbünk számára nem ismeretlen valamilyen fóbia, hiszen az emberek nagy része szenved legalább a pókoktól való kóros félelemtől. A fóbia valamilyen tárgytól, élőlénytől vagy helyzettől való kóros és ösztönös szorongás. Kiválthatja egy traumatikus eset, de állhat a hátterében belső hajlam is.

A tünetek a fóbia súlyosságától függően lehetnek: gyorsuló légzés, szapora szívverés, vagy légszomj, túlzott izzadás vagy akár émelygés is. A következő kis gyűjteményben összeszedtünk néhány igazán bizarr fóbiát, amelyek valószínűleg kemény helyzetek elé állítják áldozataikat a mindennapokban. Ezek mellett valószínűleg eltörpül a hüllőktől vagy pókoktól való rettegésünk.

1. Útfóbia

Az útfóbiától sújtottak gyakorlatilag nem mernek átmenni az úttesten, súlyosabb esetben az úttól félnek. Az úttestektől való kóros félelemnek vannak súlyossági és típus fokozatai. Félhetnek a széles utaktól, a több sávos utaktól, vagy csak egyszerűen az olyan utaktól, ahol van forgalom. Ez a fóbia nem a kocsiktól vagy a járművektől való félelem, hanem valóban az úttesttől és az azon való átkeléstől való rettegés.

egeszsegugyelet-erdekessegek-bizarr-fobiak-nagy2

2. Főzésfóbia

A tevékenységtől, vagyis a főzéstől való szorongás. A betegség további problémákat vonhat maga után, mivel egészségtelen életmódhoz vezethet, főleg ha valaki egyedül él. Nem pusztán a főzés, hanem egy főzni tudó ember is kiválthatja a szorongást. A betegség kiindulópontja lehet az alkalmatlanság érzése, a frusztráltság a főzőtudomány hiánya miatt. Tapasztalatok szerint kezeléssel és a konyhai teendők gyakorlásával gyógyítható a betegség.

3. Babafóbia

Ez talán nem is annyira ismeretlen a nagy közönség előtt és valahol érthető is, hiszen néhány horrorfilmben a babák kiemelt szerephez jutottak. Ez a fóbia a játék babákra vonatkozik, nem az élő csecsemőkre. Mindenféle játék baba kiváltja a tüneteket, nem csupán a félelmetesnek gyártott fajták. A szakemberek szerint, minél emberszerűbb valami, annál inkább kiéleződnek a nem emberi tulajdonságai, melyek a félelem kiváltó okai lehetnek.

egeszsegugyelet-erdekessegek-bizarr-fobiak-nagy1

4. Tükörfóbia

Félelem a tükröktől, vagy súlyosabb, speciális esetben a spirituális világgal való érintkezéstől a tükör közreműködésével. Gyakran a fóbiától szenvedők tudatában vannak, hogy félelmük nem racionális, mégis szorongani kezdenek már a tükör látványától, a tükör összetörésétől pedig végképp pánikba esnek. A fóbia alapjának a babonát tartják, amely szerint szerencsétlenséget hoz, ha összetörünk egy tükröt. Más esetben a félelem alapja lehet az is, hogy a tükörben megpillantunk valakit magunkon kívül vagy saját magunk helyett.

5. Szakállfóbia

Végezetül a szakállfóbia. Vannak szórakoztató sorozatok, amelyek már űztek gúnyt ebből a szorongás fajtából, azonban, aki valóban szenved tőle az a szakáll viseletét egy negatív, félelmet keltő tulajdonságnak ítéli meg. Állításuk szerint nem higiénikus, sőt barbár dolog.

A lista korántsem ilyen rövid a világban előforduló bizarr fóbiák tekintetében. Néhány közülük viccesnek hangozhat, azonban, akik szenvednek tőle, sok keserű napot élhetnek meg, hiszen betegségük nem csupán komikusnak hangozhat mások számára, de kezelésükre sincs feltétlenül bevett gyakorlat. A kiindulópont, a kialakulás okának felderítése, történt-e valami olyan negatív élmény a beteggel, amely miatt kialakult a nem mindennapi fóbiája.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tennivalók pánikroham esetén

A pánikroham hirtelen kezdődő, egyre erősödő hullámokban jelentkező intenzív félelem. Az érzés olyan elsöprő, hogy a személy eleinte nem is tudja, mi történik vele. A külső szemlélő számára is nagyon ijesztő, egyrészt azért, mert a tünetei könnyen összekeverhetőek más betegség tüneteivel, például a szívrohaméval, így nehéz eldönteni mi a teendő. A pánikbetegség előfordulása világszerte egyre gyakoribb, ezért nézzük, hogyan ismerhető fel, és mi a tennivaló roham esetén.

Vélemény, hozzászólás?