Egészségügyi urbán-legendák

Végeláthatatlan az otthoni praktikák listája, amikor valamilyen egészségügyi problémára keressük a megoldást. Ezek között az „ősi módszerek” között rengeteg az olyan, amelyek tévhitekre, legendákra épülnek, és akár súlyosbíthatják is a problémát. Összegyűjtöttünk néhány tipikus egészségügyi urbán-legendát, amiket talán Te is ismersz.

  • Hajtsuk hátra a fejünket orrvérzésnél – téves praktika, ugyanis a vérzés nem áll el, hanem egyszerűen visszafolyik, amitől akár fuldokolni is kezdhetünk, vagy a visszanyelt vér miatt hányni kezdünk. Sokkal célravezetőbb, ha befogjuk az orrunkat, vagy papír zsebkendővel eldugaszoljuk. Ha a vérzés 10 perc után sem áll el, azonnal orvoshoz kell fordulni.
  • Szorítókötés bármilyen vérzés elállításához – ennek a módszernek veszélye, hogy az adott testrész véráramlását is elszoríthatjuk. Inkább nyomókötéssel igyekezzünk a vérzést elállítani, és emeljük a végtagot a szív magasságába. 

Tévhit, hogy az alkohol melegít.

  • Az alkohol „fűt” – Az alkohol nem melegít. Egy kis bőrpír valóban keletkezhet a hatására, esetleg csökken a fázás érzete, azonban megtévesztő az érzet, így az alkoholfogyasztás nem vértez fel a kihűlés ellen, sőt értágító hatása miatt a végtagokba áramlik a vér, ami így növeli a kihűlés esélyét.
  • Méhcsípés után kirántani a fullánkot és kiszívni a mérget – sokkal nagyobb esélyt adunk egy esetleges fertőzésnek, ha a keletkező a sebet a fullánk kikaparásával nagyobbítjuk, majd nyállal próbáljuk gyógyítani.
  • Herpeszre citromlé, vagy pálinka – a herpesz egy igen kellemetlen betegség, amelyet minél hamarabb szeretne eltüntetni áldozata. Az olyan házi praktikák azonban mint a citromlé, vagy a pálinka használata hatástalan. Sőt kimarhatják a bőrt súlyosbítva az egyébként is kellemetlen tüneteket. Ajánlatosabb hámosító szereket használni.

Tévhit, hogy herpeszre jó a pálinka vagy a citromlé.

  • A nyállal gyógyítás – Ez is veszélyes, mintsem hasznos gyógymód. A szájban található baktériumok szabad utat nyerhetnek, ha egy sebet nyállal próbálunk fertőtleníteni. Vagyis éppen ellenkező hatást érünk el vele. A leggyakoribb berögződés, amiről jobb leszokni, amikor a sérült ujjunkat reflexszerűen a szánkba vesszük.
  • A nyers hús helyezése a sebre – ahogy a nyál esetében is, gyakorlatilag ilyenkor is kinyitjuk a kaput a baktériumoknak.
  • Zsírt az égési sérülésekre – az égési sérüléseket sem szabad zsíros anyagokkal kezelni (pl. vajjal kenegetni), de legfőképpen nem szabad betekerni. Az első és legfontosabb, hogy 10-15 percig folyó víz alatt hűteni kell.

Ezeknek a mindennapi tévhiteknek ismerete segíthet megelőzni a további problémákat, valamint inspirálhat, hogy jobban nézzünk utána a legendáknak, és körültekintőbben járjunk el, amikor ezekkel a mindennapokban előforduló problémákkal szembesülünk.

Forrás: Webbeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?