A kényszeres kapcsolattartás „beteggé” tesz?

Új jelenség a fantomrezgés! Veled is előfordult már?

Veled is előfordult már, hogy hirtelen úgy érezted rezeg a telefonod, vagy úgy tűnt mintha hallanád azt a jellegzetes Messenger üzenetet jelző hangot, pedig nem kerestek és üzenetet sem kaptál? Hallucinációs jelenségekről van szó, amelyeket fantomcsörgés és fantomrezgés néven jegyez a pszichológia.

2012-ben jelent meg az első beszámoló egy kutatásról, amely a fantom vibrálás jelenségével foglalkozott és próbált magyarázatot adni, mi áll az téves érzékelés hátterében. Az eddigi kutatások eredményeinek átlaga szerint a vizsgált populációk 80 %-a saját maga is szokott találkozni ezzel a téves riasztással a mindennapjaiban.

egeszsegugyelet-erdekessegek-meglepo-fantomrezges-nagy1

A kiváltó ok a lemaradástól való félelem lehet. Egy hívás elmulasztása, vagy egy későn olvasott üzenet sokszor kényelmetlenséget, stresszt okoz a készülék tulajdonosának. Ez az elmulasztástól való félelem az a háttér, amely kiválthatja a hamis jelzésérzékelést.

Nem csak maga a lemaradás elkerülése okoz stresszt, hanem a folyamatos elérhetőség sem engedi, hogy teljesen stressztől mentes állapotban legyünk, hiszen folyton figyelünk, koncentrálunk, gyakran ellenőrizzük, hogy érkezik-e bármilyen megkeresés.

A kényszeres kapcsolattartás pedig nyomasztóan hat a mindennapokban. Agyunk megtanulta, hogy kellemetlen érzéssel jár egy-egy ilyen hiba, ezért minimális szintre csökkenti a kihagyás lehetőségét, amely miatt a hasonló hang- és érzethatásokat a telefonunk jelzéseivel azonosítjuk.

Zajosabb helyiségekben gyakrabban tapasztalhatjuk magunkon a jelenséget, mivel a környező hanghatásokat könnyebben azonosíthatjuk tévesen a telefonunk csengőhangjával, vagy a rezgés hangjával, esetleg amikor a ruhánk, vagy táskánk dörzsöli a bőrünket, rezgésnek érzékelhetjük.

A kutatók véleménye megoszlik arról, hogy normális agyi működésről van-e szó vagy egy újfajta hallucinációról, amelyet a stressz vált ki fokozva is azt, így ártva mentális egészségünknek.

Forrás: Ipon.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?