A gyümölcsök, zöldségek színes héja, a külső rész a leginkább koncentrált forrása lehet a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és antioxidánsoknak, ezért inkább most tedd le a hámozót. Ez azért nem azt jelenti, hogy az összes tápanyag a héjban található egyedül, ha például a paradicsom héját leszedjük, nem sokat veszít a jótékony likopin tartalmából.
Ám van néhány gyümölcs, zöldség, aminek vétek lehámozni a héját. Íme 6 amiről jó tudni:
Alma
Hámozás után az alma C-vitamin tartalmának jelentős része megmarad, viszont a héjban található pektint elveszítjük. A pektin (E440) egy olyan rostféle, amely például csökkenti a vérben a „rossz” LDL-koleszterin szintjét azáltal, hogy gátolja a felszívódását, így a vércukorszintet is csökkenti. Az emésztést jótékonyan lassítja, mérsékli az éhségérzetet, és mivel növeli a széklet viszkozitását, ezért mind székrekedés, mind hasmenés kezelésére tökéletes.
Sárgarépa
A répában sok a poliacetilén, ez az anyag viszont közvetlenül a héj alatt koncentrálódik, ezért vagy egyáltalán nem szabad hámozni (csak alaposan megmosni), vagy csak rendkívül vékonyan. Kutatások szerint a poliacetilén remek gombaölő, antibakteriális, és gyulladáscsökkentő hatású, sőt a rákos sejtek pusztításában is segít.
Krumpli
Grammonként nézve a burgonya bőre több rostot, vasat, és a folátot tartalmaz, mint a húsa! Válassz mély, lilás héjú burgonyát. Egy tanulmány kimutatta, hogy ezeknek a krumpliknak a héja 5-10-szer több antioxidánst tartalmaz.
Uborka
A héját veszített uborkának kevesebb a kalcium, a magnézium, a foszfor, az A- és K-vitamin tartalma, mint a hámozatlan társainak. Plusz a rost tartalmának nagy része is a héjában található, hiszen a húsának a nagy része csak víz.
Padlizsán
A padlizsán héja tartalmazza a nasunin nevű antioxidánst, amely azon túl, hogy a szabad gyökök semlegesítéséért, az öregedés lassításáért felelős, a súlyunkat is segít kordában tartani, és még az agy sejtmembránjait is védi.
Szőlő
Na jó, szőlőt valószínűleg nem hámoztál még életedben, és inkább már ne is kezdd el. 🙂
A legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő héjában található (a többi szőlő fajta héjában is megtalálható) a rezveratrol nevű vegyület, amely nagyon erős antioxidáns. Számos pozitív hatása van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, vércukorszint-, májzsírszint csökkentő, a szív és az agy egészségét is segíti, növeli a sejtek élettartamát, az anyagcserét hatékonyabbá teszi. Kutatások alátámasztották, hogy képes gátolni a rák kialakulását, vagy ha már kialakult a tumor, akkor lassítja a rákos sejtburjánzást.
Miért fosztanád meg önmagadat azoktól a létfontosságú vitaminoktól, amit bizonyos zöldségek, gyümölcsök héja tartalmaz? Tedd félre a hámozó kést, tisztítsd meg a finom falatokat alaposan, és hagyd, hogy minden hasznos anyag beépüljön.
Forrás: prevention.com