7 sétálási mód ami árulkodik az egészségi állapotodról

A járás természetes mozgásforma, melynek mechanikáját évezredek alatt tökéletesítette az evolúció. Egy lépés végrehajtásához az izomzatunk, az idegrendszerünk és a vázrendszerünk összehangolt munkája szükséges. Ennek a mechanizmusnak az olajozott működését olyan betegségek gátolhatják, amikről még nem is biztos, hogy tudsz.

 1. rövid lépések
  Amennyiben a lépések rövidebbek az átlagosnál, akkor az térd, vagy csípő ízületi problémákra utalhat. Amikor teszel egy lépést előre, a térd kiegyenesedik, ha ez fájdalommal, vagy kellemetlenséggel jár, egy idő után nem nyújtod ki a lábad teljesen, hanem rövidíted a lépéseidet. Ez a sétálás típus egészségtelen testtartással is jár, ezért egy idő után hátfájdalmakat is okoz.
 2. sántítás
  A leggyakoribb oka a térdben kialakuló ízületi gyulladás. A fájdalmas gyulladás miatt nem tudod az adott lábat terhelni, ezért a járás bizonytalanná válhat, és könnyebben fordulhat elő esés.
 3. szinte mozdulatlan karokkal járás
  Járáskor a felsőtest izomcsoportjai is dolgoznak, alapesetben a karral ellentétes láb azzal párhuzamosan lendül előre. Amennyiben a karok nem igazán lendülnek, vagy csak nagyon kis mértékben, az gerincproblémákat, például gerincsérvet jelezhet.
 4. erőteljes járás
  Az erőteljes lépések, a talpak földhöz “csapása” izomdisztrófiát vagy valamilyen hátproblémát jelezhetnek. Ezek mellett a szklerózis multiplex egyik első tünetei is lehetnek a teli talpra érkező lépések.
 5. dőlt testtartású járás
  Aki nehezen tudja megőrizni az egyensúlyát, és járás közben egész testtel jobbra vagy balra billen el, akkor azt sokszor valamilyen fejet ért sérülés okozhatta, mint amilyen például egy enyhébb agyrázkódás, ami lépcsőzéskor szédülést is okozhat.
 6. csigatempó
  A komótos, rövid léptekkel történő, a fejet kissé előredöntve sétálás lelki eredetű betegséget, például depressziót jelezhet. Érdekes jellemzője még, hogy ha esetleg az illető sétálva beszélget valakivel, és felveszi annak a gyorsabb sétálási sebességét, akkor az pozitívan befolyásolja a hangulatát.
 7. merev lábtartás
  A merev lábtartással sétálást jellemzően a kelleténél jobban befeszült vádli okozza. A magassarkúban járó nőknél fordul elő gyakran, és azoknál, akik sportolás után nem nyújtanak eleget. A merev lábtartású sétálgatás, egy idő után a térd, és a boka sérüléséhez vezet.

Forrás: Brightside

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?