A „meg tudnálak zabálni” – érzés, és okai

Az az érzés, amit anyaként, akkor élünk át, amikor úgymond „meg tudnánk zabálni” a babánkat, teljesen normális. Sőt, ez már tudományosan is alátámasztott tény.

A kutatók rájöttek, hogy a csecsemők illata váltja ki ezt a reakciót az anyukákban. Ez a reflex hasonló ahhoz, amit egy gusztusos étel látványa kelt egy éhező emberben. A különös vágy, mondhatni, az evolúció része. Egy újszülött illata ugyanis addiktív élmény a kismamák számára.

A babaillat, mint evolúciós program.

„Zabálnivaló vagy”, „fel tudnálak falni”, „de finom vagy” , „ egy ilyen pici lábujj nem fog hiányozni, jó?” Ilyen, és ehhez hasonló mondásokat rendszeresen lehet hallani a babákat körülvevő nőktől.

Gondoltad volna, hogy amikor egy anya játékosan megrágcsálja a pici, apró ujjakat, lábujjakat, azt egy teljesen természetes késztetésre teszi?

A tudomány rájött, hogy a nők, miért éreznek vágyat arra, hogy -szó szerint- ennivalónak találják az újszülött csecsemőket.

Miért vonzó a babaillat?

Az University of Montreal kutatása bizonyította be, hogy a csecsemők illata hasonló fiziológiai válaszreakciót vált ki az anyákban, mint egy éhezőben egy bemutatott finom étel látványa. A kutatás megállapította, hogy ez a megevés-vágy, egy evolúciós kötődés része.

A baba illata az agyban, ugyanolyan folyamatot indít be, mint más függőséget okozó dolog, mint például a drogok, az alkohol, vagy az ízletes ételek kívánása, vagyis ez a kényszer teljesen természetes folyamat. A természet nyilvánvalóan hihetetlenül okos: ezzel az a célja, hogy annyira erős kötődés jöjjön létre az újszülött iránt az őt körülvevő emberekben, amely kiváltja, hogy vigyázzanak rá, és segítsenek neki a túlélésben.

Anyaként, amikor egy puszit nem érzel elégnek a szereteted közvetítésére, de legszívesebben felfalnád kisbabádat, ne aggódj, nem csak Te vagy így ezzel 🙂 , és az érzés nem abnormális. Az lenne a baj ha nem ezt éreznéd.

Forrás: dailymail.co.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?