Bizarr: A világ legritkább ijesztő betegségei

Léteznek olyan betegségek a világban, amelyek alig néhány száz embert kínoznak, és így az orvostudomány is igen tapasztalatlan és tehetetlen velük szemben. Gyógyíthatatlan, súlyos tünetekkel járó kórok, amelyek megmagyarázhatatlan okok miatt alakulnak ki. Összeszedtünk öt rémisztő, bizarr betegséget, amelyek előtt tanácstalanul áll a tudomány.

A kőember szindróma

A FOP kór az egyik legritkább, de annál látványosabb betegség. Egy kötőszövet, vagy izom, vagy ín helyén is csontszövet nő, ami súlyosabb esetben akár teljesen mozgásképtelenné teheti áldozatát. Eddig összesen 800 ilyen esetet jegyeztek le, és nem tudják sem kialakulásának okait, sem a megoldást.

Korai öregedés

Világszerte körülbelül 2000 fő szenved a veleszületett kórtól, amelynek első tünetei már csecsemőkorban érzékelhetők. A betegek átlagéletkora 13 év. A test zsíreloszlása nem megfelelő, amely miatt a zsírszövetek nem fejlődnek rendesen, így a bőr öregszik, ráncosodik. Az éveik alapján gyermeknek számító emberek külsőleg középkorúnak néznek ki. A rendellenesség miatt az évek során további kórok is kialakulnak, a beteg sem testileg, sem mentálisan nem a megfelelő ütemben fejlődik. Hátteréről azt tudni, hogy genetikai eredetű probléma, ugyanakkor gyógyíthatatlan.

Öt ritka és bizarr betegség.

Nyitott hasfal

Statisztikailag 10000-ből 3 szülésre jut egy beteg. A baba hasfala nem fejlődik megfelelően, így bélrendszere gyakorlatilag kívül növekszik. Főleg a fiatalkori szülés esetében nagyobb a kockázat, az esetek 90 %-ban azonban a kis betegek minimális szövődményekkel ugyan, de túlélik a rendellenességet.

A legfájdalmasabb betegség, a hemofília

A hemofíliában szenvedők gyakorlatilag bárhol és bármikor vérezhetnek. Legnagyobb rizikófaktora a belső vérzés. Ez a betegség csak életveszélyes, de a nyomás miatt nagy fájdalomérzettel is jár. Enyhébb esetben sérülés alkalmával a hemofíliások több ideig véreznek, mint az egészséges emberek. Ritka, súlyos esetekben azonban még külső hatás sem kell a vérzés elindulásához. A betegek szervezetéből hiányzik a véralvadásért felelős fehérje, a véralvadási faktor. A fejlett orvostudománynak köszönhetően gyógyszerek formájában pótolható a hiányzó faktor, a kezelések nagyon drágák, de a betegek cserébe szinte teljes életet élhetnek. A kezeletlen hemofília miatt azonban előbb-utóbb az izomzat elsatnyul és a betegek mozgáskorlátozottá válnak.

A legritkább ijesztő betegségek.

Az idegenkéz szindróma

Az AHS-ban szenvedők végtagjai időnként idegentestként viselkednek, vagyis a beteg számára saját testrészei irányíthatatlanná válnak. Ez az agyi rendellenesség akkor lép fel, ha valamilyen okból kifolyólag az agy két féltekéjét összekötő kérgestest sérül. Így a két félteke együttműködése időnként felborul, és legtöbb esetben az egyik kéz a másik kézzel ellentétes mozdulatokat tesz. Jegyeztek már olyan esetet, amikor saját magát fojtogatta irányíthatatlan kezével a páciens, vagy valamelyik keze akadályozta öltözködését, de olyan is előfordult, hogy egyik kezével a szájába tette a cigarettát, mire a másik kidobta azt. Az agyi károsodásra nincs gyógymód, gyógyszeres kezeléssel azonban enyhíthető vagy megszüntethetők a tünetek, de bizonyos esetekben meg is tanulható a zabolátlan kéz tudatos leállítása.

Megnyugtató a gondolat, hogy ötből két esetben már van az orvostudománynak részleges megoldása a problémára, azonban így is nehéz elképzelni, hogy vannak, akik horrorfilmbe illő tünetekkel járó betegséggel élik mindennapjaikat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?