Tévhit eloszlatás vs. vörös hús

Felháborodást- és humorhullámot váltott ki az interneten a WHO bejelentése, amely szerint a szalonna, kolbász, sőt a vörös húsok rákkeltő hatásúak.

Rákkeltők a vörös húsok?

Az Egészségügyi Világszervezet hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában arról értekezik, hogy a feldolgozott húsok, mint a bacon szalonna, a sonka, a kolbászfélék és a vörös húsok napi szintű fogyasztása 18 %-kal növelheti a vastag- és végbélrák kialakulásának veszélyét. A szakértők nem azt állítják, hogy a szervezetnek nincs szüksége ezekre a húsfélékre.

Mindössze arra biztatnak minket, hogy a feldolgozott húsok helyett inkább magunk készítsük el a fogyasztani kívánt étkeket, és lehetőleg ne a vörös húsok tegyék ki étrendünk nagy részét.

A magyar egészségügyi szervezetek szerint is oda kell figyelni az étkezésre és a rendszeres szűrővizsgálatokra. Ugyanakkor az említett betegségek kapcsán a legnagyobb kockázati tényezőket még mindig a cigaretta és az alkohol jelentik, így ezek visszaszorításában kell gondolkodni és valóban egy egészséges étrendet kialakítani rendszeres mozgás mellett. Kizárólag vörös hús fogyasztása miatt kialakuló rákos megbetegedésre nagyon kicsi az esély.

A húsfogyasztásra egyébként is szüksége van az emberi szervezetnek, amelybe a vörös húsok is beletartoznak, de mint minden ételkategóriára vonatkozóan, ebben az esetben is fontos a mértékletesség, főleg, hogy számos diéta alapja a húsfogyasztás növelése.

Tény, ami tény, elsődleges szempontként az egészséges életmódot kell alapul vennünk a betegségekkel szemben, ami  nem azt jelenti, hogy szinte semmit nem fogyaszthatunk, sokkal inkább a mértékletességet, valamint a minőségi élelmiszereket és a rendszeres, változatos táplálkozást.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?