Féreg a testben? Mi az a galandféreg?

Az elmúlt két napban borzolta a kedélyeket egy hír arról a bizonyos féregről, ami súlyos problémát okozott áldozatainak szervezetében, és új kérdések elé állította az orvostudományt is. Tisztázzuk tehát, hogy mi is az a galandféreg, és hogyan kerülhet az emberi testbe.

Egyik esetben egy fiatal férfin utolsó pillanatban hajtottak végre életmentő műtétet, mivel az agyába férkőzött féreg akadályozta a megfelelő folyadékáramlást, a másik esetben pedig halálos kimenetelű problémákat okozott, azáltal, hogy elrákosodott az emberi szervezetben. Mindkét betegnél a galandféreg okozta a zavarokat.

A galandféreg és az emberi test.

Hogyan jut be a galandféreg a szervezetbe

A fertőzés akkor alakul ki, ha a féreg lárvái valamilyen módon bekerülnek a testbe. Ez megtörténhet étkezés vagy folyadékfogyasztás útján. A peték, lárvák megtapadnak a bélrendszerben. Ezt nevezzük invazív fertőzésnek. Az emberi test gazdatestként szolgál a lárva fejlődésében.

Nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsokkal juthatnak a lárvák a szervezetbe, főleg marha- és vadhúsokkal, vagy hallal.

Ha simafejű galandféregről van szó, a lárva megtapad a vékonybél falán, petéi pedig ürülékkel kerülnek a külvilágba. A horgasfejű galandféreg petéi azonban bejuthatnak a véráramba, és így eljuthatnak a test különböző területeire is, például az izmokba vagy az agyba.

Amennyiben a vékonybélben tapad meg és petéi sem jutnak tovább, akkor legtöbb esetben tünetmentes marad, viszont ha a test más területeire is eljut, akkor a panaszok a következők lehetnek:

  • étvágytalanság,
  • alhasi fájdalom,
  • fáradtság,
  • az adott terület gyulladása, duzzanata,
  • gyengeség,
  • tápanyag-felszívódási zavarok.

Kimutatása nehéz feladat, mivel ritkán ürül a széklettel, ezért több elemző vizsgálat is szükséges, hogy kizárhassák jelenlétét. Az invazív fertőzés ideje alatt a vérben antitestek mutathatók ki. Kezelése történhet gyógyszerkúrával, vagy súlyosabb esetben műtét útján történő eltávolítással.

Vannak a világban olyan őrülten fogyókúrázó férfiak, nők, akik tudatosan juttatnak galandféreg petét szervezetükbe, hogy így őrizhessék meg formájukat.

Az internet egyik csodája, hogy rendelhető galandféreg pete erre a célra. Az orvosok és a pszichológusok nem győzik felhívni a figyelmet, hogy a drasztikus módszerekkel olyan hosszú távú egészségügyi problémákat okozhatunk, melyekre nem csak az alakunk, de az életünk is rámehet. Tudatosan pedig úgy védhetjük magunkat, hogy csak hatóságilag ellenőrzött és megfelelően átsütött húsokat fogyasztunk.

Forrás: bhc.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 egy megszívlelendő tanács a diétához

Most egy amerikai életmód tanácsadó tippjeit olvashatod, melyek hozzásegíthetnek a sikeres diétához. Ezekkel a tanácsokkal …

Vélemény, hozzászólás?