Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Bizarr tények a kövérség kapcsán

Előrejelzések szerint, 15 éven belül megsokszorozódik a túlsúlyos emberek száma Európában. A görögöknél például megduplázódik. A TB elhízással kapcsolatos betegségek kezelésére Hazánkban évente több mint kétszázmilliárd forintot költ. Összeállításunkban néhány bizarr tényt tudhatsz meg a kövérség kapcsán.

egeszsegugyelet-erdekessegek-bizarr-koverseg-nagy
15 éven belül több lesz a kövér ember Európában

A WHO, Egészségügyi Világszervezet a kimutatásai értelmében 15 éven belül Európa valamennyi országában komoly problémát jelent majd a kövérség. Angliában a nők 63 %-a válhat túlsúlyossá és egyharmada elhízottá, az angol férfiaknak pedig a háromnegyede lesz túlsúlyos és 36 százalékuk elhízott. Görögországban, Spanyolországban, Svédországban, Ausztriában és Csehországban is sokkal több embert érint majd a túlsúly problémája.

Diszkriminálják a kövérséget

Repülőn vagy tömegközlekedési eszközön inkább síró gyerek mellé ülnének az emberek, mint kövér ember mellé. Pár éve forszírozták azt is, hogy az elhízott utasok fizessenek felárat, mert több helyet foglalnak és a repülő is több kerozint fogyaszt miattuk. Kevin Chenais, hormonális betegség miatt hízott el, 2013-ban a British Airwaysszel repült Chicagóba, de a visszautat a cég orvosi biztonsági okokra hivatkozva nem vállalta, ahogy több óceánjáró hajótársaság sem.

2014-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy egyes esetekben a kövérség fogyatékosságnak tekinthető. Egy dán bébiszitter azért pereskedett a munkaadójával, mert szerinte az a kövérsége miatt bocsájtotta el. A munkaadó szerint ebben az esetben a túlsúly fogyatékosságnak volt tekinthető, mert amiatt még a gyerek cipőjét sem tudta bekötni a dadus.

Egyre több az elhízott férfi Magyarországon is

9%-ról 20%-ra nőtt Magyarországon az elhízott fiatal férfiak száma 2009 óta. Az OÉTI kimutatásai ezt a tényt a sok evéssel és a kevés mozgással magyarázzák.

Az egészségedet is kockáztatod, ha elhízol

Az elhízás nem csak a felnőtteket érinti, de egyre több a túlsúlyos gyermek. A túlsúly és az elhízás a következő egészségügyi kockázatokkal jár:

egeszsegugyelet-erdekessegek-bizarr-koverseg-nagy2

Túlsúlyosnak nevezzük azt, akinek a testtömegindexe 25 felett van, elhízottnak pedig azt, akinek 30 feletti a testtömegindexe.

Sok pénz a kezelés

Az egészségbiztosítás teljes kiadásának 11,6 %-a, a bruttó hazai termék (GDP) 0,7 %-a, 207 milliárd forint az a költség, amit az elhízott és túlsúlyos betegek ellátása igényel – derült ki 2014-ben Iski Gabriella, a Debreceni Egyetem munkatársa és Rurik Imre professzor tanulmányából.

A kövérség, az elhízás és a túlsúly megelőzése ma már nem csak egyéni, de társadalmi felelősség is. A számítógépes ülő munkavégzést, a vitaminszegény táplálkozást, a mozgáshiányos életmódot ellensúlyoznunk kell, ha el akarjuk kerülni a túlsúly okozta egészségügyi problémákat a jövőben is.

Forrás: Nők lapja café

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Amikor a fogyás orvost kíván, azaz a metabolikus szindrómáról

Nem csak kellemetlen a növekvő ruhaméret, hanem ijesztő is azok számára, akik nem értik az okát, és nem tudják, hogyan nyerhetnék vissza egykori alakjukat. Van, aki diétával, tornával, önsanyargatással igyekszik „orvosolni” a problémát, holott lehet, hogy az valóban orvost kíván.

Vélemény, hozzászólás?