C-vitaminnal a szürkehályog ellen!

Egy angol ikerpárokon végzett tanulmány első ízben mutatta ki, hogy az étrend felülírja az örökletes sajátosságokat, ennél a gyakori szembetegségnél.

Az Ophthalmology (neves szemészeti folyóirat) legújabb számában jelent meg a publikáció amely szerint a C-vitaminban gazdag étrend, harmadával csökkenti a szürkehályog, azaz a katarakta kialakulásának esélyét.
Ezzel a tudósok először mutatták ki azt is, hogy az életmód, és étrend jelentősebb szerepet játszik a szürkehályog kialakulásában és kritikusságában, mint az öröklődés.

A vakság legfőbb oka

A szürkehályog és a c-vitamin.

A szürkehályog természetes módon jelentkezhet az öregedéssel, és a szemlencse elhomályosodásával jár. A fejlett szürkehályog-eltávolító műtétek elterjedésének ellenére a katarakta még ma is a vakság vezető oka a világon. A londoni King’s College tudósai vizsgálták meg azt, hogy a táplálékból vagy kiegészítőkből származó bizonyos tápanyagok képesek-e meggátolni a szürkehályog kifejlődését. Azt is kutatták, mennyire számítanak a környezeti tényezők a táplálkozással, és az örökletes tulajdonságokkal összevetve.

A bámulatos C-vitamin

A kutatók több mint 1000 lány ikerpár adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyságban. A résztvevők étkezési szokásaikra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, amelyben kérdezték a C-vitamin és más anyagok – például A-, B-, D-, E-vitamin, réz, mangán és cink – bevitelét. A katarakta előrehaladásának méréséhez digitális képalkotást használtak, először 60 éves kor körül ellenőrizték a szemlencse átlátszóságát, majd 324 ikerpáron 10 évvel később is elvégezték a vizsgálatot.

Az előszöri mérések alapján a C-vitaminban gazdag étrend 20%-kal csökkentette a szürkehályog kialakulásának veszélyét. A 10 évvel később végzett méréseknél a tudósok azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akik több C-vitaminban gazdag élelmiszert fogyasztottak, 33%-kal csökkent a szürkehályog fejlődésének kockázata.

A környezeti tényezők jelentősége

A genetikai tényezők 35%-kal szerepeltek a szürkehályog progressziójában megfigyelhető különbségben, a környezeti tényezők, pontosabban az étrend viszont 65%-kal! Így ez az első tanulmány, amely azt bizonyította, hogy a genetikai tényezők kevésbé jelentősek a szürkehályog fejlődésében, mint azt korábban gondolták.

A tudósok úgy vélik, hogy a C-vitamin antioxidáns hatása a kulcs a szürkehályog fejlődésének meggátolásában.

Fontos, hogy a méréseik kizárólag a C-vitamin táplálékkal történő bevitelének hatását tükrözik, az étrendkiegészítőkkel bevitt vitamin hatását nem vizsgálták.

Sajnos, a tanulmány szerint, a C-vitamin-bevitel növelésével sem lehet teljes mértékben megakadályozni a szürkehályog kialakulását, ugyanakkor késleltetni lehet a megjelenését, illetve jelentősen le lehet lassítani a betegség fejlődését.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

Vélemény, hozzászólás?