Fél év alatt allergénné válhat az ágynemű

Poratka, faggyú, és elhalt hámsejtek tömkelege gyűlik össze a párnákon, emiatt asztmát vagy allergiát is okozhatnak, ezért érdemes gyakran mosni az ágyneműt, és fél évente cserélni, legalább a párnát.

Amerikai kutatások jutottak arra az eredményre, hogy a fél évesnél régebbi ágynemű kifejezetten allergén, mert piszok, faggyú, poratka és elhalt hámsejtek halmozódnak fel rajta, illetve benne.

Az észak-karolinai Alvás az Életért Intézet főorvosa, Dr. Robert Oexman kutatása alapján a régóta használt allergénekkel teli párna alvási akné kialakulásához vezethet.

Az Alvás az Életért Intézet célja az volt, hogy tudósok és mérnökök segítségével olyan ágynemű termékeket fejlesszenek ki, amik jelentősen javítják az alvásminőséget. A kutatás közbeni vizsgálataik vezettek ahhoz a felismeréshez, hogy a rendszeresen mosott, tisztított ágyneműk is allergénné válhatnak fél év használat után.

A Kansas Városi Allergia és Asztma Társaság szakértője, Dr. Mark Neustrom a tanulmány alapján arra is rámutatott, hogy az ágyneműkön idővel összegyűlt poratkák allergiát és asztmát okozhatnak. Eredményei szerint az allergiások kétharmada mutat immunreakciót az ágyneműben élő poratkákra.

Dr. Neustrom felhívja az allergiások figyelmét, hogy amennyiben a tüneteik reggel, és este erősebbek, akkor jó eséllyel a párnájuk okozza, mert ez az allergiás reakciót kiváltó fehérje nem a levegőben terjed.

A tudós ezért a rendszeres mosáson kívül, a régi párnák esetében cserét javasol, és ha az új párna hatására megszűnnek, vagy csillapodnak a tünetek, gyorsan kiderül valóban a párna okozta-e őket.

Az új párna vásárlásakor pedig olyat érdemes választani, ami precízen kitölti a vállak, és a fej közötti területet. A hason és a háton alvóknak vékonyabb párna, az oldalukon pihenőknek a vastagabb ajánlott a megfelelő kényelem, és alvásminőség érdekében.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 légzés tipp a jobb életért.

13 légzéstipp, amivel javíthatsz az életminőségeden

A légzés alap. Mindenki csinálja, de csak kevesen és csak ritkán figyelnek rá valóban oda. …

Vélemény, hozzászólás?