Miért beszélünk álmunkban?

Az emberek körülbelül 66%-a valamikor az élete során biztosan beszél álmában, tehát teljesen általános ártalmatlan szokás. Aki felébred a beszélő családtagjára, alvótársára annak azért ijesztő is lehet, így nem árt tudni, hogy mi válthatja ki, és mit lehet ellene tenni.

A lehetséges kiváltó okok

Sajnos teljes bizonyossággal a tudósok sem tudják még megmondani a pontos okát annak, hogy az emberek miért beszélnek álmukban. Egyes erre irányuló kutatások szerint öröklődő, más kutatások eredményei alapján az ikreknél fordul elő gyakrabban.

Tapasztalatok szerint a leggyakrabban a túl kevés alvás, a fáradtság, vagy a stressz a felelős, mert ezek természetesen hatással vannak az agyműködésre, és az alvás minőségére is. A diagnosztizált különféle alvászavarokkal küzdöknél is gyakrabban fordul elő.

Az álomban beszélés egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet, olyan gyógyszereké lehet, amelyek az alvásalatti izomkontrollt befolyásolják valamilyen módon. Az izmok megfeszülése nyugtalan, forgolódós alváshoz, majd beszéléshez is vezethet. Kutatások alapján például az antidepresszáns gyógyszereknek is van ilyen mellékhatása.

A megoldás

Ideális alvási körülmények megteremtése a cél. Az éjszakai beszéd esélyének csökkentése érdekében érdemes alvás előtt kerülni a bőséges étkezést, a nehéz ételeket, vagy olyanokat, amik nyugtalan alváshoz vezetnek, például a koffein tartalmú élelmiszerek. Legyen kellemes a szoba hőmérséklete, sötét, és lefekvés előtt fél órával már kerüljük a különféle elektronikus eszközök, mint például a mobiltelefon használatát.

Forrás: Brightside

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ennyi az ideális alvásigényed

Az egészség szempontjából kiemelkedően fontos dolog a megfelelő alvási rutin kialakítása, ehhez először is nem árt tudni, naponta mennyi alvásra van szüksége a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?