Miért félsz a sötétben?

A sötétséggel kapcsolatban az emberekben általában van egy ösztönös félelemérzet, hiszen egy esti sétánál, ha választhatsz egy jól megvilágított utca, vagy egy sötét sikátor között, valószínűleg inkább a fényben korzóznál. Arra, hogy ez miért van így, Ausztrál tudósok találtak magyarázatot.

Szoros az emberi szervezet fényhez való viszonya élettani szempontból is. A fény részt vesz az emberi cirkadián ritmus szabályozásában, a hangulatura, és az érzelmekre is hatással van. Ennek a pontos mechanizmusa eddig még nem volt tisztázott, bár azt már gyanították. hogy a fény az amigdalára fejt ki hatást, ami az agy félelem- és érzelemfeldolgozó központja.

Miért félünk a sötétben?

Az Ausztrál Katolikus Egyetem, és a Monash Egyetem kutatói egy érdekes emberi kísérletet folytattak le a kérdés megválaszolására.

Funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálat (fMRI) segítségével térképezték fel önkéntesek agyműködését közepes erősségű (100 lux) és halvány (10 lux) fény mellett. Tudni kell, hogy az fMRI-vel valós időben nyomon lehet követni a véráramlás változásai alapján, hogy éppen melyik agyi terület aktiválódik.

A kísérlet eredményéből az derült ki, hogy a közepes erősségű fényre az amigdala aktivitása lényegesen alacsonyabb volt, mint a halványabb fény esetében, azaz ahogy csökkent a fény egyre aktívabb lett az agy érzelmekért és félelemért felelős központja.

A kutatócsapat még közelebb jutott a válaszhoz

Szoros összeköttetésben áll az amigdaláva a ventromediális prefrontális kéreg (vmPFC), ez az agyi terület a kockázatvállalás, az érzelmi reakciók, illetve a félelem mélyebb feldolgozásában vesz részt. Ez a régió kulcsfontosságú az amigdala szabályozásában, és fontos szerepet játszik az érzelmi reakciók elnyomásában. A kutatók ennek a területnek az aktivitására is figyelmesek lettek.

A kísérlet eredményeiből kiderült egyrészt, ahogy már említettük a fény erőssége arányosan csökkenti az amigdala aktivitását, másrészt viszont erősíti a vmPFC és az amigdala közötti kapcsolódást. Ez a két hatás közvetlenül hozzájárulhat a fény hangulatjavító hatásához, az érzelemfeldolgozás javításához, továbbá a félelemhez köthető érzelmek enyhítéséhez.

Végeredményben a fény csökkenésével egyre nő a félelemérzet, az agy pedig egyre kevésbé tudja elnyomni ezt az érzést. Emiatt félsz a sötétben.

Forrás: HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?