Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Vérnyomáscsökkentők pozitív mellékhatása

Sokan szednek ilyen-olyan olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket sz olyan életveszélyes szövődmények elkerülésére, mint a szívroham, vagy az agyvérzés. Ezekkel a gyógyszerekkel sokaknak volt fenntartása a mellékhatásoktól való félelem miatt, viszont egy kutatás váratlanul pozitív mellékhatást talált.

A vérnyomáscsökkentők védőhatásával kapcsolatban megválaszolatlan kérdés volt, hogy meg tudják-e akadályozni a kettes típusú diabétesz kialakulását is. Angol kutatók most azt találták, hogy ezek a gyógyszerek sokkal szélesebb körben védenek, mint eddig tudni lehetett.

Az Oxfordi, és a Bristoli Egyetem kutatói a legnagyobb ilyen jellegű kutatás hajtották végre. 5 éven át elemezték, 19 globális méretű klinikai vizsgálatban részt vevő, véletlenszerűen kiválasztott, több mint 145 ezer páciens adatait.

Azt találták, hogy a szisztolés vérnyomás 5 higanymilliméterrel való csökkentése 11%-kal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

A kutatás adatai alapján a két legerősebb védőhatást az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók), és az angiotenzin-II-receptorblokkolók (ARB-k) produkálták, ezek 16%-kal csökkentették a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

A kalciumcsatorna-blokkolókról nem tudták kimutatni ezt a pozitív hatást. A bétablokkolókról, és a tiazid vízhajtókról viszont azt mutatták ki, hogy növelik a cukorbetegség kockázatát! Pedig az agyvérzés és a szívroham megelőzésében köztudottan hatékonyak.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vérnyomáscsökkentő házi kedvencek

A szorongás, az idegesség, a stressz olyan hormonális változást indít be a szervezetben, ami szűkíti az ereket, gyorsítja a szívverést, ez pedig a vérnyomás megemelkedéséhez vezet. A magas vérnyomás olyan tüneteket is okozhat, mint az orrvérzés, a rossz közérzet, a látás- és beszédzavar, fejfájás, DE tünetmentesen is előfordulhat akár a 200-as felső érték is! A tartós, és gyakori stresszhelyzet magas vérnyomás-betegséghez vezethet, ami hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri problémákat okoz.

Vélemény, hozzászólás?