A koronavíruson átesettek között megugrott a hiperglikémiás esetek száma

A koronavírus-fertőzéssel kórházban kezelt betegek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás (magas vércukorszint) esetek száma, és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt – derül ki egy új tanulmányból.

A tudósok 551 olyan személy egészségi állapotát vizsgálták, akik 2020 márciusa és májusa között kerültek Covid-19-vel egy olaszországi kórházba. A kórházi felvételt követően még 6 hónapig követték nyomon a páciensek állapotát.

„Ezek az emberek korábban nem voltak diabéteszesek” – mondta a tanulmányt vezető Dr. Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház urológiai részlegének munkatársa. „A kórházi felvételnél azonban a betegek nagyjából 46%-ánál állapítottak meg újonnan hiperglikémiát” – tette hozzá..

Az esetek nagyjából 35%-ban a magas vércukorszint legkevesebb 6 hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt

– olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

A Nature Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hiperglikémiás betegek az abnormális glükózanyagcsere jeleit nem mutató páciensekhez képest hosszabb ideig szorultak kórházi ellátásra, súlyosabb klinikai tüneteik voltak, nagyobb oxigénellátásra, továbbá intenzív osztályon való kezelésre volt szükségük.

A betegek mindegyike kapott glükózérzékelőt a kórházi felvételkor. A vizsgálati idő alatt a szakemberek számos rendellenességet észleltek a hiperglikémiás páciensek glükózanyagcseréjében, plusz abnormális hormonszinteket állapítottak meg náluk.

„Súlyos hiperinzulinémiát, vagyis túlzott inzulintermelést mutattunk ki nálunk” – mondta Dr. Fiorina, hozzátéve, hogy esetükben abnormális szintű proinzulint, valamint az inzulint termelő béta-sejtek helytelen működésére utaló markereket is észlelték.

A glükózanyagcserét érintő rendellenességek ugyan idővel elmúltak a páciensek egy részénél, ám egyéb tünetek megmaradtak. Sok betegnél emelkedett volt a glükózszint az étkezéseket követően, és a hasnyálmirigyhormonok tekintetében is rendellenességekkel küzdöttek a koronavírus-fertőzés után.

„Ez az egyik első tanulmány, amely azt mutatja, hogy a Covid-19 közvetlen hatással van a hasnyálmirigyre. Ez azt jelzi, hogy a hasnyálmirigy is a vírus célpontjai közé tartozik, aminek hatása nemcsak a kórházi kezelés akut időszakára korlátozódik, hanem valószínűleg hosszú távon befolyásolja az érintett páciensek egészségét”

– jegyezte meg Dr. Fiorina.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?