A Pfizer-BioNTech és az AstraZeneca oltás is jól véd a delta variánstól

A koronavírus delta variánsa 40–60%-kal fertőzőképesebb, hívta fel a figyelmet rá múlt héten az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca vakcinája is eredményesen véd a koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsától is – jelent meg a New England Journal of Medicine brit egészségügyi szaklapban.

A kutatás eredménye alapján az említett védőoltások mindkét dózisa szinte ugyanolyan védelmet biztosít a delta variáns ellen, mint az eddig domináns alfa variánssal szemben.

A tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a Pfizer–BioNTech-vakcina mindkét adagjának beadása a COVID-19 delta változata 88% védettséget ad a tünetekkel járó megbetegedés ellen, az alfával szemben perdig 93,7% védettséget nyújt.

Az AstraZeneca 67% védelmet biztosít a delta, és 74,5% védelmet az alfa variánssal szemben.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt heti közleményében arról számolt be, hogy a delta variáns terjedése egyre nagyobb problémát jelent, ezzel komolyan hátráltatja a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseket, ahogy a társadalom és a gazdaság újranyitását is.

Az EMA szerint a koronavírus delta variánsa 40–60%-kal fertőzőképesebb, emiatt több magasabb kockázatú kórházi kezelést vonhat maga után.

A közleményben a tudósok rámutattak, hogy a nyár végére a koronavírus-fertőzések 90%-át már a delta variáns fogja okozni.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?