Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Koronavírus tünetei beoltottaknál

Köztudott, hogy a COVID-19 elleni védőoltások eltérő hatékonysággal védenek a koronavírus-fertőzés ellen. Az mRNS-vakcinák (Pfizer-​BioNTech, Moderna) 90% feletti hatékonysággal védenek, de a vektor alapú vakcinák (AstraZeneca, Szputnyik V, Johnson&Johnson,…), és az összes többi is segít elkerülni a súlyos megbetegedést, a kórházba kerülést, és az elhalálozást.

Ugyanakkor rendkívül ritka esetben, de megtörténhet, hogy valaki beoltottan is koronavírusos lesz tünetekkel. A King’s College London által készített COVID-19 tünetkövető applikáció, a ZOE adatai szerint nekik csak néhány, jól meghatározható tünetük van.

A koronavírus tünetkövető weboldalán olvasható, hogy akik a teljes vakcináció után (azaz a második oltás megkapása után már eltelt 14 nap) megfertőződnek, jellemzően ezek a tünetek fordulnak elő:

  1. fejfájás,
  2. orrfolyás,
  3. tüsszögés,
  4. torokfájás.

A koronavírus fertőzése oltás nélküli jellemző tünetei, mint a szaglás, és az ízlelés elvesztése, a nehézlégzés, vagy a láz szinte elő sem fordul a vakcinázottak esetében. A köhögés például a lista nyolcadik helyén foglal helyet, így az is jelentéktelen, csak rendkívül ritkán előforduló tünet az oltottaknál.

Az első dózis vakcina után is hasonló tünetek jelentkeznek, annyi eltéréssel, hogy a torokfájás feljön a harmadik helyre, és megjelenik ötödikként a szűnni nem akaró köhögés.

A statisztikák a ZOE applikáción történő bejelentésekből készültek.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Védőoltások segíthetnek a koronavírussal szemben

A Magyarországon kötelező kanyaró, mumpsz és rubeola ellen védő MMR-vakcina, továbbá a diftéria, tetanus, és a pertussis elleni védőoltás (Di-Per-Te) hozzájárulhat a COVID-19 elleni védekezéshez egy friss kutatás szerint. A tanulmány a Medicalxpress tudományos folyóiratban jelent meg, ezek szerint az említett oltások a keresztreaktív memória T-sejtek kialakulásához járulnak hozzá, amelyek a koronavírus-fertőzés során is támadásba lendülnek.

Vélemény, hozzászólás?