Alig 20 percenként „elszív” egy életet

Május 31. – a Nemdohányzók Világnapja, aminek alkalmából a Magyar Kardiológusok Társasága, arra kéri a dohányzókat, hogy ezen a napon ne hódoljanak káros szokásuknak. Az MKT közleményében a cigarettázás egészségre gyakorolt romboló hatásiról és a leszokással kapcsolatos előnyökről is beszámolt.

egeszsegugyelet-friss-nemdohanyzok-vilagnapja-nagy

Évente 4 millióan halnak meg a dohányzás ártalmai miatt, és alig 20 percenként is belehal valaki. A 40-50 éves dohányzók, akár 20 évvel is meghosszabbíthatnák az életüket, ha letennék a cigit. A dohányosok nem csak saját egészségüket veszélyeztetik, de a közvetlen környezetükben élők esetében is jellemzőbbek a szívpanaszok, és a halálos szívizomelhalás is gyakoribb.

Az Uniós országok között, Magyarország dobogós helyet foglal el dohányzás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy Hazánkban 35 ezren veszítik életüket a cigarettázással összefüggő betegségek következtében, ami az éves halálozás közel 20%-át jelenti. Közel 2500 ember hal bele a passzív dohányzásba.

egeszsegugyelet-friss-dohanyzas-nagy

A statisztikák arra is felhívják a figyelmet, hogy egyre több fiatalt is behálóz a végzetes szokás, mert minden 5. tízéves már elszívta az első cigarettáját a kardiológusok társaságának beszámolója szerint. 10 középiskolásból már 7 cigarettázott, míg a 13 évesek között 50 százalékos az arány. Kiss Róbert Gábort, az MKT elnökét idézve: Minden 5. gyerek egy doboz cigarettát szív el passzívan.

A rossz statisztikáról annak ellenére beszélhetünk, hogy felmérések szerint Hazánk dohányos lakosságának 75%-a szeretné letenni a cigarettát. A tények azonban azt mutatják, hogy sokan abbahagyják a leszokásra irányuló próbálkozást, holott 10 évvel tovább élhetnek azok, akiknek akár 40-50 éves korukban sikerül felhagyniuk önromboló szokásukkal.

Az MKT elnöke azokra is felhívta a figyelmet, akik már szerencsésen megszabadultak a káros szenvedélyüktől. Ez a magyar lakosság 17 százalékát érinti, azaz több mint egymillió egykori dohányos lett nem dohányzóvá.

A cigarettázással kapcsolatos egészségügyi és gazdasági problémákat tovább tetőzi az illegális cigaretták növekvő piaca a WHO figyelmeztetése szerint. A világszervezet legfrissebb kutatásai szerint ugyanis minden 10. doboz cigarettából egy illegális. Utóbbi olcsósága miatt könnyebben elérhető, ezáltal növeli a fogyasztást és a dohányzás következményeképpen kialakult halálesetek számát is. A világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet együttműködésre szólítja fel az országokat a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolásával kapcsolatban.

Számos érv szól amellett, hogy felhagyjunk az említett káros szenvedéllyel, mert, ha időben leszokunk, a romboló hatások is visszafordíthatók. A tapasztalatok azt mutatják, hogy annál, aki 35 éves kora előtt leszokik a dohányzásról, a szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulásának esélye annyi, mintha soha nem cigarettázott volna.

Ahogy abbahagyjuk a dohányzást, a pozitív hatások már jelentkeznek is:

  • 20 perc után a vérnyomás és a pulzus normalizálódik,
  • 8 óra múlva a vér oxigénszintje újra normális lesz,
  • 1 nap elteltével nagymértékben csökken a hirtelen szívhalál kockázata,
  • 3 hónap múlva 30%-kal javul a tüdő teljesítménye,
  • 9 hónap múlva megszűnik a krónikus köhögés,
  • 1 év után felére csökken a szívinfarktus kockázata,
  • 5 év után a tüdőrák rizikója is feleannyi.

egeszsegugyelet-friss-dohanyzas-nagy2

A dohányzás nem csak a szervezetünket „szipolyozza ki”, de a pénztárcánkat is

Tíz év alatt, egy átlagos dohányos közel 75.000 szál cigarettát szív el. Napi egy dobozzal számolva, 10 év alatt egy dohányos majdnem négymillió forintot költ el arra, hogy a cigaretta révén rombolja magát.

Forrás: HVG

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mit okoz a cigizés a terhesség alatt...

Ne tedd: Dohányzás a terhesség alatt!

A várandósság alatti dohányzás elítélt, megvetett szokás, a tudomány azonban még vizsgálja, hogy pontosan mekkora …

Vélemény, hozzászólás?