Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Amit nem tudtál a borról és a kávéról

Egy kellemes pohár bor elszopogatása, vagy a napi kávé fogyasztása lelkiismeret furdalást, bűntudatot kelthet az egészségtudatos emberekben. Emiatt egyesek kerülik a fenséges alkoholos italt, mások pedig száműzik a koffeint a konyhájukból, viszont ha meghallják az egyik legújabb tanulmány eredményét, kénytelenek lesznek újragondolni a borral, kávéval, teával kapcsolatos “ítéleteiket”.

Azt már régóta tudjuk, hogy bármit eszünk is, befolyásoljuk a billiónyi baktériumot a beleinkben. Ezek “jó” és “rossz” baktériumokból állnak, előbbieknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, míg utóbbiaknak gyulladást keltő. A “jó” és “rossz” baktériumok között az egyensúly fenntartása a bélrendszerben fontos, és alapvető feltétele az egészségnek.

A bor, kávé, tea hatása a bélflórára.

Egy új holland tanulmány szerint egy csésze kávé vagy tea, és egy pohár bor segít fenntartani, sőt növelni a “jó” baktériumok számát.

Azok akik rendszeresen fogyasztanak joghurtot, vagy írót nagyobb változatosságú bélbaktériumokkal rendelkeznek, tárta fel a kutatás. De azt már kevesen tudják, hogy a magas kalóriatartalmú étrend viszont veszélyeztetheti ezt a sokszínűséget.

Eltérően más kutatásoktól, a tudósok itt egészséges embereket tanulmányoztak, nem a már valamilyen bélbetegségben szenvedőket. 1100 résztvevővel töltettek ki kérdőívet étkezési szokásaikról, valamint fagyasztott székletmintákból elemezték a bél DNS-üket.

A Groningeni Egyetem Ember Genetika professzora, a kutatást vezető Dr. Cisca Wijmenga nyilatkozta: „Feltérképeztük az összes bakteriális DNS-t, ezáltal részletesebb információkat kaptunk a baktériumtípusokról. Így például, az étrend hatásáról a bélben.”

A DNS-elemzés lehetővé tette, hogy megvizsgálják, mely tényezők befolyásolják a baktériumok sokszínűségét.

A kutatásban részt vevő Dr. Alexandra Zhernakova mondta: „Összességében 60 étrendi tényező van, amely befolyásolja a baktériumok összetételét. Egy dolog tisztán kiderült: a nagyobb sokszínűség jobb, és jobb egészséget jelent. ”

Egy korábbi tanulmány már kimutatta, hogy a savlekötők csökkentik a bélflórában ezt a sokszínűséget, és az antibiotikumok is rossz hatással vannak rá.

Professzor Wijmenga hozzátette: „ Egy betegség kialakulása számos tényező eredménye. A leggyakoribb ilyen tényezők a gének és a kor, ezeken nem lehet változtatni. De meg lehet változtatni a baktériumok összetételét étrendünkkel, vagy gyógyszerrel. Ha majd pontosabban, jobban megértjük ennek a működését az új lehetőségeket nyit a gyógyászatban.”

A tanulmányt a Science folyóiratban tették közzé.

Forrás: dailymail.co.uk

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az első emlékek keletkezésének ideje

Két és fél éves kor az az időszak, amelytől az emberek fel tudják idézni legkorábbi emlékeiket - derül ki a Memory című tudományos folyóiratban közzétett kanadai tanulmányból, azaz 1 teljes évvel korábbra teszi a legkorábbi emlékek felidézését, mint ahogy eddig gondolták a tudósok.

Vélemény, hozzászólás?