Kulcslyuksebészeti módszerrel mentették meg a csecsemőt

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáján, Magyarországon elsőként mentettek életet a mellkas felnyitása nélkül, úgynevezett „kulcslyuksebészeti” módszerrel.

Az újszülött, aki rászorult a beavatkozásra, nyelőcső-elzáródással született. Mivel a csecsemő nyelőcsöve nem volt hiánytalan, ezért a táplálása sem volt kivitelezhető. A nyelőcső meglévő felső és alsó részét kapcsolták össze az orvosok, három apró metszésen keresztül, thoracoscopiás eljárással.

Dr. Kálmán Attila gyermeksebész, a thoracoscopiás eljárást végző csoport vezetője szerint ez volt az első ilyen jellegű beavatkozás Hazánkban.

Az igen ritka fejlődési rendellenességgel , nyelőcső atréziával született csecsemő nyelőcsöve vakon végződött a garatból indulva, majd egy része hiányzott; a gyomorból felfelé, a rekeszizmon áthaladó rész pedig egy sipollyal a légcsőbe nyílt. A műtét során a sipoly zárása után a felső és alsó nyelőcsődarabot össze kellett varrni – mondta Dr. Kálmán Attila.

Nyelőcső-elzáródás miatt minimálinvazív eljárással műtöttek egy csecsemőt.

Az azonnali és drasztikus beavatkozást az a tény tette szükségessé, miszerint a csecsemőt nem tudták így táplálékhoz juttatni. Hasonló esetekben eddig csak a mellkas megnyitásával tudták a szükséges műtétet megoldani.
Dr. Kálmán Attila elmondása szerint a speciális eljárás előnye, hogy szinte hegmentes, kevésbé fertőződhet el az érintett terület, mint a hagyományos műtét esetében. Arról nem is beszélve, hogy hosszútávon számtalan ortopédiai probléma (pl. gerincferdülés) megelőzhető általa.

3-4 ezer élve születésre jut Magyarországon 1 nyelőcső-elzáródás per év, ami évente 20-30 esetet érint, ebből közel 10 pácienst a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján látnak el.

Az úgynevezett minimálinvazív eljárásokat, kulcslyuksebészeti megoldásokat, amilyen a hasi- és mellkasi feltárások nélküli műtét, igyekeznek összetettebb problémáknál is bevetni.

Forrás: Semmelweis Médiasarok, Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A babaillat zabálnivaló.

A „meg tudnálak zabálni” – érzés, és okai

Az az érzés, amit anyaként, akkor élünk át, amikor úgymond „meg tudnánk zabálni” a babánkat, teljesen normális. …

Vélemény, hozzászólás?