Az alacsony D-vitamin szinttől lebénulhatunk?

Azoknál az embereknél, akik genetikailag hajlamosak arra, hogy alacsony legyen a D-vitamin szint a vérükben, nagyobb a szklerózis multiplex kockázata.

Több ezer ember DNS-ét érintő vizsgálat során találták meg az összefüggést az alacsony D-vitamin szint, és a gyógyíthatatlan idegrendszeri megbetegedés, a szklerózis multiplex között. A tudósok már tesztelik miként lehet hatékonyan a szervezetbe extra D-vitamint juttatni, hogy megelőzhető, vagy enyhíthető legyen a betegség.

egeszsegugyelet-friss-hirek-napfenyvitamin-nagy

A szakértők szerint a genetikai hajlam, és a környezet is szerepet játszik az idegrendszert, az agyat, és a gerincvelőt is érintő betegség kialakulásában.

Ha úgy gondolod, hogy a veszélyeztetettek közé tartozol, mert nem jutsz elegendő D-vitaminhoz a napfényből, vagy az ételekből, mielőtt elkezdenél étrendkiegészítő tablettákat szedni, először konzultálj háziorvosoddal, mivel a túlzásba vitt vitaminfogyasztás is veszélyes lehet.

Amit a D-vitaminról tudni érdemes:

  • fontos az egészséges csontokhoz
  • a bőrünkön keresztül jutunk hozzá, amikor éri a napfény, és egy kevés az étrendünkből is származhat
  • az élelmiszerek, melyek tartalmazzák: az olajos hal félék, a tojás, és dúsított reggeli gabonafélék stb. 

A veszélyeztetettek közé tartozhatnak az idősek, a várandós, és szoptató nők, az 5 év alatti gyermekek, és azok akik nem jutnak elég napfényhez – Esetükben szükséges lenne a D-vitamin pótlása.

A kutatás megmutatta, hogy a szklerózis multiplex a kevésbé napsütéses országokban gyakoribb, de azért az még nem egyértelmű, hogy a két jelenség között van-e ok-okozati összefüggés, vagy más egyéb tényezők is szerepet kapnak.

Az említett összefüggést a kanadai McGill Egyetem kutatói keresték európai származású emberek génkészletét vizsgálva. Az egyik csoportban olyanokét vizsgálták, akik a kevesebb fény miatt genetikailag hajlamosabbak lehetnek rá, hogy alacsony D-vitamin szint legyen a vérükben, a másik csoportban azokét analizálták, akik vérében a több napfény miatt normál szinten lehet a „Napfényvitamin”.

Az eredmények a PLoS Medicine szaklapban jelentek meg, és egyértelműen megmutatták, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szinttel élőknél szignifikánsan több volt a szklerózisos genetikai hajlam.

Ahhoz, hogy természetes úton D-vitaminhoz jussunk, csak a napon kell tartózkodnunk, akár napi 20 perc is elegendő (természetesen nem a veszélyes UV sugárzásos időszakban). Ha el tudnánk érni, és tartani tudnánk szervezetünkben a megfelelő D-vitamin szintet, sokunk lenne egészségesebb.

Forrás: bbc.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

Vélemény, hozzászólás?