Ússzuk meg a tanévkezdést betegségek nélkül!

Avagy a gyermek orvos tanácsai

Ahogy elindul a tanév, elkezdődik az ovi, bölcsi, néhány napon belül már tüsszög, köhög a gyerek, fáj a torka? Rögtön orvos, betegállomány, antibiotikum? Persze a szabi már rég elfogyott, s nincsen, aki otthon maradjon? Ismerős a helyzet? Legyen ez idén másképp!

Sokunk számára ismerős, hogy gyermekeink a hosszú nyári szünetet követően, a tanévkezdéskor pár hét után valamilyen légúti betegséggel küzdenek. Gondolunk rá, de aztán mégis mindig váratlanul, ráadásul legtöbbször a legrosszabbkor ér. Folyik a kicsi orra, köhög, rosszabb esetben még lázas is! Az orvosnál tett látogatás után meg kell szerveznünk, hogy ki maradjon otthon vele, hogyan kössük le a kis beteg figyelmét, le kell mondanunk egyéb programjainkat – a szülőknek sem egyszerű feladat a beteg kisgyerek ellátása.

Dr. Király Balázs gyermekorvos válaszolt a tanévkezdéskor előforduló fertőzésekkel kapcsolatos kérdéseinkre, és hasznos tanácsokat is adott a téma kapcsán.

egeszsegugyelet-eletmod-betegsegmegelozes-tanevkezdes

Szeptember elején, milyen betegségekkel fordulnak Önhöz leginkább?

Évek óta tapasztaljuk, hogy tanévkezdéskor, amikor sok gyermek tartózkodik egy zárt térben, napok alatt megsokszorozódnak a kis betegek a rendeléseinken. Elsősorban a légúti vírusbetegségek száma növekszik meg iskolakezdés után.

Egy kis náthával mehet iskolába a gyerek, vagy rögtön menjünk orvoshoz?

Ha a szülő látja, hogy gyermekének lappangó betegsége van, ne vigye iskolába, egyéb közösségbe, hanem tartsa otthon! Ez a szülő felelőssége, hiszen így nemcsak gyermeke gyógyul meg gyorsabban, de az iskolai közösséget is óvja. A közösségbe bekerülő egy-egy náthás, félig beteg gyerek nem is érzi jól magát, ráadásul megfertőzheti a többieket.

Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapja gyermekünk a fertőzést?

Megelőzni nem nagyon lehet ezeket a betegségeket, de ha a gyerek kap egy kis immunrendszer erősítést, akkor kisebb lesz az esélye a fertőzésnek, vagy nem húzódik el annyira a betegség.

Mi az, ami hozzájárul a gyerekek immunrendszerének karbantartásához?

Fontos a nyugodt alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás, és vannak olyan, hatékonyan alkalmazható terápiák is, mint például a száraz sóterápia, melyek szintén segítik a megelőzést.

A kiegyensúlyozott, minőségi táplálkozás és sok vitamin, valamint a nyugodt, gyerekek esetében 9-11 óra* alvás mindenképpen segít – nemcsak a gyerekek, de saját magunk és családunk esetében is oda kell ezekre figyelni.

Tankoljuk fel a szervezetünket vitaminokkal, használjuk ki, hogy most érik be sok gyümölcs: alma, barack, szőlő, szilva. Szoktassuk vissza fokozatosan gyermekünket (és magunkat) az iskolai napirendhez, hozzuk vissza a korábbi fürdési, lefekvési időt, hogy a reggeli korai felkelésig ki tudják magukat pihenni.

A testmozgás is segíthet?

Igen, a rendszeres mozgás is sokat segít! Figyeljünk oda, hogy az iskolai padban töltött órák után legyen lehetősége a gyereknek mozogni, hiszen a testmozgás következtében beindul a vérkeringés, amely segíti a szervezetet a betegségek leküzdésében. Fontos tehát, hogy a gyerek naponta minél több időt töltsön a szabad levegőn, mozogjon, sportoljon a szabadban.

Szülőként nem csak a saját, de gyermeked immunerősítésére is fontos nagyobb hangsúlyt fektetni, annak érdekében, hogy családilag is ellenállóbbak legyünk a kórokozókkal szemben, így nem húzódnak el annyira a betegségek, kevesebb a hiányzás – oviból, suliból, és nekünk, szülőknek is a munkahelyről.

* Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szerinti alvásigény határértékek:
Óvodáskorúak (3-6 éves): 10-13 óra
Iskoláskorúak (6-13 éves): 9-11 óra
Tinédzserek (14-17): 8-10 óra
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?