Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Az emberekre is veszélyes a szívférgesség?

A tavasz és csapadékos időjárás a szúnyogokat is előcsalogatja a rejtekükből. A kis vérszívók megjelenése egyet jelent a szívférgesség terjedésével, ami egy igen súlyos állatbetegség, és mint kiderült az embereket sem kíméli.

friss-szunyog-egeszsegugyelet-nagyA szúnyogok megfertőzhetik valamennyi házi kedvencünket, a macskák, kutyák, és vadászgörények, akár bele is hallhatnak a kórba. A gazdiknak ajánlott odafigyelniük a problémára, mint kiderült nem csak az általuk tartott állatok miatt, de saját épségük érdekében is.

Nem új keletű dolog hazánkban a bőrférgesség, de az elmúlt 3-4 évben az állatorvosok a szívférgességre is felfigyeltek. A szúnyogcsípés révén jutnak a házi kedvencek testébe a szívféreg lárvái. Mivel a férgek az első 6-7 hónapban fejlődnek ki, ez az időszak még tünetmentes. Ez idő alatt azonban a lárvák bekerülnek a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is.

Ennek hatására az érintett állat fáradékony lesz, majd a legvégső stádium során légzőszervi, keringési és szívpanaszok jelentkeznek nála. A házi kedvencek testében ezek a férgek 7-10 évig is élhetnek, és a kifejlett példányok akár 30 cm hosszúak is lehetnek.

Állatorvosi vélemény alapján fontos, hogy ne várjunk a tünetek megjelenéséig, hanem különböző szúnyogriasztók alkalmazásával tartsuk távol kisállatunktól a paraziták megtelepedésének a lehetőségét is. A szívféreg elleni kezelés is javasolt, mely révén eltávolíthatóak a lárvák. A már kialakult betegség kezelésének költsége, akár tizenötszöröse is lehet a megelőzésre fordított kiadásnak.

A szív- és bőrférgességet okozó paraziták az emberre is veszélyt jelentenek

Bár az állatok fertőzésével ellentétben, az emberi fertőzöttség nem végzetes kimenetelű, mert a féreg az emberi szervezetben nem fejlődik ki teljesen, ugyanakkor a tüdőbe juthat, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. Tovább nehezítheti a diagnózis felállítását az a tény, miszerint a mellkasi röntgenen a gócok összekeverhetőek más elváltozással.

A szívféregnél a bőrféreg gyakoribb, és az ember esetében nagyobb problémát is jelent. Ez a kór szintén a szúnyogok révén terjed. Utóbbi a látást is megzavarhatja, ha a szembe kerül, de a bőr alatt is csomókat képezhet. Amennyiben szembe kerül, szerencsés esetben sebészeti úton eltávolítható.

friss-szunyog-egeszsegugyelet-nagy2

Fontos tudni, hogy az emberi fertőzés elsősorban a házi kedvencektől adódik, ezért különösen fontos és közegészségügyi jelentőségű azok férgességének megelőzése, kiszűrése.

Hogyan tudod kiszűrni, hogy házi állatod férges-e?

Egy egyszerű és gyors vérvizsgálat révén választ kapsz erre a kérdésre. Fiatal állat esetében ezt félévente, később pedig évente ajánlott elvégeztetni. A további mentesség érdekében, negatív eredmény esetén, a szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni kombinált kezelés alkalmazása javasolt.

Pozitív eredmény esetén hosszadalmas és költséges kezelésre számíthatunk, ezért mindenképpen ajánlatos nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre!

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vérnyomáscsökkentő házi kedvencek

A szorongás, az idegesség, a stressz olyan hormonális változást indít be a szervezetben, ami szűkíti az ereket, gyorsítja a szívverést, ez pedig a vérnyomás megemelkedéséhez vezet. A magas vérnyomás olyan tüneteket is okozhat, mint az orrvérzés, a rossz közérzet, a látás- és beszédzavar, fejfájás, DE tünetmentesen is előfordulhat akár a 200-as felső érték is! A tartós, és gyakori stresszhelyzet magas vérnyomás-betegséghez vezethet, ami hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri problémákat okoz.

Vélemény, hozzászólás?