Vérnyomáscsökkentő házi kedvencek

A szorongás, az idegesség, a stressz olyan hormonális változást indít be a szervezetben, ami szűkíti az ereket, gyorsítja a szívverést, ez pedig a vérnyomás megemelkedéséhez vezet. A magas vérnyomás olyan tüneteket is okozhat, mint az orrvérzés, a rossz közérzet, a látás- és beszédzavar, fejfájás, DE tünetmentesen is előfordulhat akár a 200-as felső érték is! A tartós, és gyakori stresszhelyzet magas vérnyomás-betegséghez vezethet, ami hosszú távon súlyos szív- és érrendszeri problémákat okoz.

A Buffalói Egyetem tudósai érdekes megoldásra találtak a magas vérnyomás csökkentésére. A kutatások során a következtetésre jutottak, hogy a macskák és kutyák jobban kontrollálják a vérnyomást, mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

A kísérletben 24 kiemelkedően stresszes foglalkozású brókert vontak be, akiknek az átlagos nyugalmi vérnyomás értékük 160/104 Hgmm volt. A vérnyomáscsökkentő kezelések jóvoltából ez az érték átlagosan 123/83 Hgmm-re mérséklődött.

A kutatás indulásakor véletlenszerűen kiválasztott 12 résztvevőnek egy kutyát, vagy macskát adtak házikedvencként a vérnyomáscsökkentő kezelés kiegészítéseként. Fontos részlet, hogy az összes résztvevő bróker több mint 5 éve egyedül élt, és a kísérletet megelőző 5 évben nem tartottak háziállatot.

6 hónappal később a résztvevőket újra megvizsgálták, és azt találták, hogy a se kutyát, se macskát nem tartó brókerek körében a stressz hatására a vérnyomás szint a kísérlet előtti szintre emelkedett, még a kedvencet tartó brókerek vérnyomása csak fele annyira.

Korábban már kutatások bizonyították, hogy egy szeretett házikedvenc nyugtató hatást gyakorolhat a szívritmusra, amikor a gazdit bármilyen stressz éri, továbbá baráti, partneri támogatáshoz hasonló élettani előnyöket biztosíthat az egyedül, elszigetelten élő idős emberek számára.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?