Befejeződtek az intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton

A Magyar Lovasterápia Szövetség idén nyáron is táborokat szervezett a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás Központjának terápiás foglalkozásaira járó gyerekeknek.

A MOL Gyermekgyógyító program által támogatott táborokban négy hét alatt összesen 48 különböző típusú sérüléssel élő gyermek vett részt. Az 5 és 18 év közötti gyerekek közt volt tanulásban akadályozott, autizmussal élő, értelmileg akadályozott, hiperaktív, szorongó, mozgássérült gyermek.

egeszsegugyelet-friss-hirek-lovasterapia-nagy2

Az első tábor „Mesterségem címere”címmel került megrendezésre, és elsősorban iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek, valamint súlyosabb állapotú autizmussal élő gyermekek vettek részt rajta. A tábor célja az volt, hogy a lovak ellátásán, gondozásán keresztül segítse a munkába álláshoz, a munkavállaláshoz, valamint a mindennapi tevékenységekhez szükséges képességek fejlődését, és megismertesse a gyerekeket a lovas környezethez kapcsolódó szakmákkal, így a lovász, a kovács, az állatorvos, a lovasedző, a belovagló munkájával.

A második tábor „Én-Te-Ő, na meg a lovak (önismereti tábor kamaszoknak)” címmel fogadta az érkezőket. Főként 13-18 év közötti fiatalok vettek részt rajta, akik számára egyéni lovasterápiás foglalkozásokat tartottak. Itt lehetőségük volt kipróbálni magukat csoportos lovas helyzetgyakorlatokban, megismerhettek másokat, felfedezhettek különbözőségeket és hasonlóságokat, fontos téma volt a tolerancia, az alkalmazkodás.

EGESZSEGUGYELET-FRISS-HIREK-LOVASTERAPIA-NAGY1

A harmadik tábor „A lovak nyelvén” címet kapta. Ezen elsősorban szintén iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott – és autizmussal élő gyermekek vettek részt. A fogyatékos gyermekek fejlesztése elsődleges célkitűzés volt, ahogy a fiatalok szociális kapcsolatainak, kommunikációjának finomítása a lovak viselkedésének megismerésén keresztül szintén. A táborban fontos szerepet kapott a lovakkal végzett földi munka, a lóvezetés és a társakkal való együttműködés.

„LÓtifuti-FÓTifuti (hippoterápiás élménytábor mozgásukban akadályozott gyermekeknek, fiataloknak” címmel zárult a sorozat utolsó tábora, amin olyan mozgássérült, 9-18 éves gyermekek vettek részt, akik mozgáskorlátozottságuk miatt más táborban nem tudtak volna aktív programokban szerepelni. Itt egyénileg hippoterápiával fejlesztették őket (napi 20 perc), valamint személyre szabott, kontrollált mozgásos feladatokat is végeztek. A gyerekeket bevonták a lovak körüli munkába. Megtanulták, hogyan kell a lovat vezetni, lepucolni, felszerszámozni, fürdetni, legeltetni, etetni.

A gyerekeket a 20 perces egyéni hippoterápiás fejlesztés előtt masszőr készítette fel. Aki éppen nem lovagolt és nem a masszőrnél volt, az kreatív foglalkozáson vett részt. A terápiás programok mellett szabadidős tevékenységek színesítették a hetet: kalandpark, mászóvár, gyógynövény-spirál, rejtvények, akadálypálya, sorverseny.

Számtalan lehetőség rejlik a lovasterápiában, a szervezők célja az önbizalom növelése, a mozgástól való félelem enyhítése, a nagy- és finommotorika fejlesztése volt.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Lovastábor lóterápiával gyermekeknek

Intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton

Idén is lesznek intenzív komplex terápiás nyári táborok Fóton, a MOL Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító …

Vélemény, hozzászólás?