Új nyári fertőzés – a fesztiválbetegség

Erre az évre véget ért az utolsó nagy nyári zenei fesztivál is, a háziorvosi rendelők pedig újra megteltek fiatalokkal. A jelenségnek már egy mókás nevet is adtak: fesztiválbetegség. Mit jelent pontosan az elnevezés és milyen okok állnak a háttérben?

egeszsegugyelet-betegsegabc-fesztivalbetegsegek-nagy1

A fesztiválbetegség kifejezés nem egy konkrét betegség neve, hanem azoknak a lehetséges fertőzéseknek és egyéb nyavalyáknak gyűjtőneve, amelyek jellemzően a fesztiválozó fiatalokat kínozzák a buli hete alatt, vagy utána. A fesztiválok helyszínein viszonylag kis helyen hatalmas tömeg, több napra összezáródik és féktelen bulizás, egészségtelen táplálkozás, fokozott alkohol- és nikotin fogyasztás, kevés és rendszertelen alvás jellemzi életmódjukat. Ilyenkor a higiéniai szabályok betartása is a minimumra csökken.

Összeszedtük a leggyakrabban jelentkező problémákat és mindegyikhez pár praktikus tanácsot, amelyekkel jövőre megelőzhetők vagy megúszhatók ezek a „nyavalyák”:

Napszúrás, leégés

Idén nyáron különösen nagy volt a hőség, és a fesztiválok ideje alatt a bulizók gyakran több órát töltenek a tűző napon. A napszúrás kellemetlen tünetei (hányinger, fejfájás) hamar kiküszöbölhetők megfelelő folyadékfogyasztással és egy nagyobb alvással hűvös, árnyékos helyen. Ha előre tudjuk, hogy a nap folyamán több olyan program érdekel minket, amelyhez tartósan a napon kell tartózkodnunk majd, érdemes beszerezni az ízlésünknek megfelelő kalapot vagy sapkát és mindenféleképpen bekenni magunkat egy magas faktorszámú naptejjel.

Ételmérgezés, gyomorpanaszok

A melegben a tartós élelmiszerek sem őrzik meg minőségüket, ha nem megfelelően tároljuk őket, egy szűk sátor pedig aligha jelent ideális körülményt. Aki nem jár haza nap, mint nap a buli után, legtöbbször bent étkezik, ahol a büfék kínálata leginkább a gyors, zsíros, nehéz és egészségtelen ételekre korlátozódik borsos áron.

Ezen kívül a legfelszereltebb büfé sem tudja a kitelepülés alatt a legmegfelelőbb körülmények között tárolni a hozzávalókat, így nagy eséllyel felütheti a fejét egy ételmérgezés hullám. Ráadásul a napokig tartó egészségtelen étkezés, a nem megfelelő folyadékfogyasztás, ellenben nagymértékű alkoholfogyasztás már önmagában olyan tevékenységek, amelyek megterhelik az emésztést és gyomorrontáshoz, hasi fájdalmakhoz vezethetnek, legrosszabb esetben pedig alkoholmérgezéshez.

Az egyetlen módja a kivédésnek, ha a buli hevében is odafigyelünk, hogy rendben legyen a vízfogyasztás, szedjünk vitaminokat és amennyiben lehetőségünk van, próbáljunk egészségesebb ételeket is fogyasztani mint a gyros, hotdog vagy hamburger.

egeszsegugyelet-betegsegabc-fesztivalbetegsegek-nagy2

Nemi- és szexuális úton terjedő betegségek

A nyári egy éjszakás szerelmek kibontakozásához remek alkalmat nyújtanak a zenei fesztiválok, a józan észnek azonban minden egyes alkalommal uralkodnia kell. Fontos a megfelelő védekezés, hiszen a gombás fertőzések és az egyéb nehezebben kezelhető nemi betegségek mint a szifilisz, a kankó vagy a HIV visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak.

Oda kell figyelni a megfelelő tisztálkodásra, hiszen a mosdók és illemhelyek tisztasága is megkérdőjelezhető, valamint betegségek forrása lehet. Soha ne üljünk rá a WC ülőkéjére nyilvános illemhelyeken, valamint gyakran mossunk kezet, hordjunk magunknál kézfertőtlenítőt és nedves törlőkendőt.

Torok- és hangszálgyulladás

A leggyakrabban előforduló panaszok közé pedig a fesztiválok után jelentkező légúti megbetegedések tartoznak. A folyamatos ordibálás, a hideg italok, fagylalt mértéktelen fogyasztása, valamint a hideg vízpermet (amellyel vagy egymást locsolják a fiatalok, vagy a színpadok közelében elhelyezett öntözőkből szóródik rájuk) kemény munkára fogják az immunrendszert, így a nyugalmi állapot visszatérésekor gyakran érezzük a hatásukat.

Ezek a betegségek is a fentebb már említett szabályok betartásával előzhetők meg: megfelelő folyadékbevitel, fokozott figyelem a higiéniára, megfelelő öltözék, vitaminpótlás.

Fontos, hogy minden egyes panasszal forduljunk orvoshoz. A fesztiválok helyszínein elérhető egészségügyi ellátás, utána pedig már fordulhatunk háziorvosunkhoz is. Kis odafigyeléssel csak pozitív élményekkel gazdagodhatunk, nem pedig kényes, kellemetlen, esetenként fájdalmas betegségekkel.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyógynövények gyomorproblémákra

Az emésztőrendszeri problémáknál is érdemes kihasználni a gyógynövények erejét. A gyógyteákkal javítható a tápanyagfelszívódás, enyhülhetnek a kellemetlen tünetek (puffadás, gyomorégés, reflux,…), segíthetik az elfogyasztott táplálékot gond nélkül végig jutni az emésztőcsatornán.

Vélemény, hozzászólás?