Nincs járványveszély a menekülthullám miatt

Az országos tiszti főorvos Dr. Paller Judit az M1-en nyilatkozva elmondta, hogy Magyarországon egyenlőre nincs járványveszély ami köszönhető annak is, hogy a védőoltás rendszerünk igen fejlett.

Az áteresztő pontokon is megvizsgálják a migránsokat, Szegeden is létesítettek egy kihelyezett egészségügyi rendelőt, ahol gyakorlatilag háziorvosi ellátást kapnak az érkezők.

egeszsegugyelet-friss-hirek-menekultek-jarvanyveszsely-nagy1Járványveszély nincsen, viszont járványügyi kockázattal mindenképpen számolnak. A szakemberek inkább a vírusokra(hasmenéses vírusok, stb.) figyelmeztetnek, amelyek az összezártság és a rossz életkörülmények, a befogadó állomásokon található rossz higiéniai lehetőségek miatt alakulhatnak ki.

Hozzáteszik azt is, miszerint nem jellemző, hogy betegen érkeznek az országba, és azokat a panaszokat, melyekhez orvosi ellátásra van szükség, már helyben kapják el.

Az olyan súlyos betegségekkel mint az ebola, valószínűleg el sem érik Magyarországot, mert rövid lappangási idejük és súlyos tüneteik miatt a fertőzöttek képtelenek ezt a hosszú, nehéz utat megtenni.

Akinél ismeretlen, vagy helyben nem kezelhető problémát találnak, azokat a helyszínről kórházba szállítják. Kötelező fürdeniük, valamint új ruhákat kapnak a határ átlépése után. Levetett ruháikat veszélyes hulladékként szállítják el, a fürdetőket pedig rendszeresen fertőtlenítik.

Az átutazó menekültek egészségügyi állapota hasonló a magyarokéhoz. A migránsok körülbelül annyi veszélyt jelentenek járvány szempontjából, amennyit a turizmus jelent. Évente több millió külföldi fordul meg hazánkban turistaként, ők legalább annyi eséllyel hozhatnak különböző betegségeket, mint a menekültek – vélik a szakértők.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?