COVID vagy tüdőembólia?

A koronavírus okozta tüdőgyulladás, és a tüdőembólia miatt jelentkező nehézlégzést nagyon nehéz megkülönböztetni, pedig kezelésük miatt életbevágó az állapot mihamarabbi meghatározása. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája segít megkülönböztetni a kettőt.

A tüdőembóliáról

A mélyvénás trombózis sajnos gyakran előforduló szövődménye a tüdőembólia. Egy mélyen fekvő vénában kialakult vérrög leszakad, és a tüdő ereibe kerül. Ha “csak” kisebb erek érintettek, akkor mikroembolizációról beszélünk, ami nem okoz olyan markáns tüneteket, és szerencsére kevésbé veszélyes. Amiért mégis az lehet, egyrészt mert könnyen megismétlődhet, másrészt a komolyabb tüdőembólia előfutára is lehet. A legsúlyosabb eset, amikor a tüdőben mind a kettő főtörzs artéria elzáródik, azonnali halált okoz.

Jellemző tüdőembólia tünetek:

  • Nehézlégzés
  • Izzadás
  • Véres köpet
  • Köhögés
  • Heves szívdobogás
  • Szédülés
  • Ritán láz

“Egy kis olcsó műszerrel mérhetjük a vér oxigén telitettségét- ez tüdőembolia estén gyorsan csökken az embolizáció méretétől függően, de csak tájékoztató jellegű. Sokkal informatívabb a D-Dimer gyorsteszt, ami ha magas, egyértelműbben jelzi az emboliát, ha a klinikai tünetek is megvannak”

– magyarázza a professzor.

Ha valaki ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvoshoz, és ha markánsak a tünetek, azonnal mentőt kell hívni!

Az életveszély elhárítása után fontos annak a felderítése, mi okozta a vérrögök keletkezését, és a páciensnek adott ideig (gyakran élete végéig) véralvadásgátló terápiában kell részesülnie.

COVID vagy tüdőembólia?

A tüdőembólia, és a COVID is hasonló tüneteket okozhat (nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köhögés). Amennyire nehéz az elkülönítésük, annyira fontos a további terápia meghatározása miatt.

A kettő között a különbség annyi, hogy ha a panaszok hirtelen kezdődtek, úgy jó eséllyel tüdőembólia áll a háttérben, mert a koronavírus fertőzés esetén többnyire fokozatosság figyelhető meg.

Fontos tudni, hogy a COVID-19 megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét (sokkal jobban, mint az oltások), ezért szerencsétlen esetben még az is előfordulhat, hogy egyszerre van jelen a vírus, és a tüdőembólia.

Koronavírus fertőzés esetén véralvadásgátlót

Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája kiemeli, hogy, mivel a COVID-19 fertőzés bizonyítottan megnöveli a trombózis esélyét, és tartósan magas D-Dimer szintekkel jár, így nem csak a kórházi ápolásra szorultaknak, hanem az otthon lábadozóknak is szükségük lehet véralvadásgátló kezelésre.

60 év feletti betegeknek, és olyan fiataloknak akiknek fokozott hajlama van a trombózisra, a koronavírus-fertőzés közben, és után még hetekig ajánlott a véralvadásgátló terápia, hogy biztosan elkerüljék a mélyvénás trombózist, és a tüdőembóliát.

Forrás: tromboziskozpont.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ekkor van szükség terheléses szív ultrahang vizsgálatra

Számos olyan szív-érrendszeri állapot létezik, ami csak terhelés során okoz tüneteket, ilyen például a szívkoszorúér betegség (amikor a koszorúerek elmeszesednek) okozta mellkasi fájdalom, és a nehézlégzés. Ezekben az esetekben hiába végeznek nyugalmi EKG-t, vagy szívultrahangot, nem diagnosztizálható a probléma, viszont például egy kerékpár tekerése okozta fizikai terhelés közben vizsgálva a szívet, kiválóan megállapítható a kórkép.

Vélemény, hozzászólás?