Koronavírus ellen antidepresszánssal?

A magas kockázatú koronavírus betegeknél egy olcsó a depresszió kezelésére használt gyógyszer a harmadával csökkentette a hosszú kórházi kezelés kockázatát.

A The Lancet Public Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmányban észak- és dél-amerikai kutatók csaknem 1500 brazíliai, ambulánsan kezelt koronavírusos páciens eredményeit ismertették. A kutatásban fluvoxamint kapó 741 ember közül 79, kicsit több mint 10%, hosszabb kórházi kezelésre kényszerült, a placebót szedő 756 személy közül 119-en (15,7%) kerültek kórházba.

A fluvoxamint alapvetően a depresszió vagy a kényszerbetegségek kezelésére használják, a kutatáshoz amiatt választották ki, mert gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kutatók szerint a fluvoxamin a kórházi kezelés 32% relatív csökkenését okozta, és azok közül akik azt kapták 1 páciens lett a vírus áldozata, míg a placebót kapó csoportból 12 beteg.

„A Covid–19 még mindig kockázatot jelent az alacsony erőforrásokkal és a védőoltásokhoz korlátozottan hozzáférő országokban élők számára” – mutatott rá Dr. Edward Mills, a McMaster Egyetem professzora, a kutatás egyik vezetője. “A betegség elleni olcsó, széles körben elérhető és hatékony terápiák megtalálása ezért nagyon fontos, és különösen érdekes lehet a meglévő, széles körben elérhető és jól ismert biztonsági profilú gyógyszerek újrafelhasználása” – fűzte hozzá.

A kutatók kiemelték, hogy további értékelésre van szükség, mert a fluvoxamin nincs rajta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján, és a hosszú távú szedése függőséget okozhat.

Dr. Mills ugyanakkor úgy fogalmazott:
“Ha a WHO ajánlja, széles körben fogják alkalmazni, és reményeink szerint ez rengeteg élet megmentéséhez fog vezetni.”

Dr. Gilmar Reis, a kutatás másik vezetője, aki Brazíliában él, kihangsúlyozta, hogy a fluvoxamin biztonságos, széleskörűen elérhető, könnyen alkalmazható, és olcsó, a kutatás eredményei pedig fontos hatással lehetnek a koronavírus klinikai kezelésének nemzeti és nemzetközi irányelveire.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?