Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

COVID-19: még nagyobb veszélyben a dohányzók

A koronavírus fertőzéssel kórházba kerülők közül a dohányzók állapota többnyire jelentősen rosszabb, mint azoké, akik nem élnek ezzel a káros szenvedélyekkel.

Müller Veronika egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója hívta fel a figyelmet, hogy a dohányosok a koronavírus pandémia idején még nagyobb veszélyben vannak.

A dohányfüsttől a légutak felszíne súlyosan sérül, ami miatt így mindenféle fertőzésre fogékonyabb lesz, plusz a tüdő tisztító funkciója romlik.

“A tapasztalatok szerint a koronavírussal kórházban kezelt dohányosok állapota jobban romlik, mint a többi betegé”

– nyilatkozta a szakember. A COVID-19 a felső légutakban náthaszerű panaszokat okoz, kicsit lejjebb köhögést, a legsúlyosabb formájában pedig tüdőgyulladást.

A koronavírus delta változatával az a legnagyobb probléma, hogy nagyon virulens, kevesebb érintkezés is elég a megfertőződéshez. A hidegebbre forduló időjárás elősegíti a légúti betegségek kialakulását, emiatt is kerülnek egyre többen kórházba.

Az nagy előny, hogy már van oltás, a dohányos oltottak is sokkal kisebb eséllyel kerülnek súlyos állapotba a tapasztalatok szerint.

“Azok a legveszélyeztetettebbek, akik semmilyen immunitással nem rendelkeznek, nem kaptak vagy már régen kaptak oltást” – figyelmeztetett Müller Veronika, és hozzátette: “fontos a járványügyi intézkedések betartása, a távolságtartás, a higiénia és a maszkhasználat; akinek tünetei vannak, az legyen különösen körültekintő.”

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mit okoz a cigizés a terhesség alatt...

Ne tedd: Dohányzás a terhesség alatt!

A várandósság alatti dohányzás elítélt, megvetett szokás, a tudomány azonban még vizsgálja, hogy pontosan mekkora …

Vélemény, hozzászólás?