Delta variáns: több vírusrészecske, rövidebb lappangási idő

Az eredeti koronavírus törzshöz képest ezerszer több vírusrészecske képződik a delta variánssal megfertőződött személyek szervezetében, állapította meg egy új kutatás.

A világ jókora részén már a koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsa dominál, azaz sok országban ez a mutáns okozza az újonnan regisztrált fertőzések többségét. A kínai kutatás azt vizsgálta, mi teszi ennyire eredményessé ezt a vírus variánst, mitől fertőz meg több embert, mitől gyorsítja fel a járvány terjedését.

Az aktuális adatok alapján a delta variáns több mint kétszer fertőzőbb a alfa törzsnél.

A kutatásból az derült ki, hogy a delta variáns már 4 nap elteltével kimutatható a fertőzöttek szervezetében, az eredeti alfa koronavírus törzsnél ez átlagosan 6 nap volt. A tudósok ebből arra következtetnek, hogy a delta variáns gyorsabban replikálódik. A kutatócsapat azt is meghatározta, hogy ennél a vírus mutáció okozta fertőzésnél, a beteg szervezetében átlagban 1260-szor magasabb vírusrészecskék koncentrációja.

Dr. Benjamin Cowling, a Honkongi Egyetem epidemiológusa szerint a vírusrészecskék magas száma, plusz a rövid lappangási idő együttesen már magyarázatul szolgálhat a delta variáns gyors terjedésére.

A fertőzöttek légutaiban magasabb számban kialakuló vírusok egyben azt is jelentik, hogy a szuperterjesztőtől még több ember kaphatja el a fertőzést, és az újonnan megfertőződött betegek a korábbiaknál hamarabb kezdhetik el maguk is terjeszteni a kórokozót. A rövid lappangási idő a kontakt-keresést is rendkívül megnehezíti.

„Mindent egybevetve a delta variánst igazán nehéz megállítani” – nyilatkozta Dr. Cowling.

Forrás: nature.com, medrxiv.org

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Omikron hírek: Villámgyors, kevésbé súlyos, de veszélyes

Az omikron variánsa kevésbé támadja a tüdőt, mint a koronavírus korábbi változatai, derült ki egy brit kutatásból. A látszólag kedvezőbb tulajdonságai ellenére azért veszélyes, mert már ez is okozta emberek halálát. Úgy tűnik, hogy függetlenül az első két vakcina típusától a Moderna emlékeztető oltása növeli leghatékonyabban az oltottak antitestek szintjét.

Vélemény, hozzászólás?