Egy módszer, amivel könnyebb felfedezni az autizmust

Könnyebben szűrhetők az autistajegyek gyermekkorban annak, az izraeli Weizmann Intézetben tett felismerésnek köszönhetően, miszerint az autisták nem különböztetik meg a szagokat és az illatokat.

egeszsegugyelet-friss-hirek-autizmus-nagy

A kellemes illatokat hosszabban, míg a kellemetlen szagokat rövidebb ideig lélegezzük be. – Erre a jelenségre építettek az említett intézet neurológiai tanszékén végzett kísérletek.

A Noam Sobel professzor által levezényelt kutatás során tizennyolc autista és tizennyolc egészséges gyereket figyeltek meg. A kísérletek során az derült ki, hogy előbbiek nem tesznek különbséget a jó illatok és a rossz szagok között.

Az így kialakított módszer révén a kutatás 81%-os pontossággal volt képes azonosítani a beteg gyermekeket. A felismerésnek köszönhetően 10 perc sem kellett ahhoz, hogy megállapítsák az autizmust, és annak mértékét. Mindehhez ráadásul nem volt szükség arra, hogy a vizsgált gyerekek beszéljenek vagy feladatokat végezzenek el.

A szaglásos szűrés már egész pici gyermekek esetében is lehetővé teszi a betegség megállapítását, és így korábban megkezdődhet és eredményesebb lehet az autista gyermekek kezelése, nevelése is.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?