Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Nem lehet elég korán odafigyelni vérnyomásunk alakulására

Egy új tanulmány szerint a fiatal felnőtt kori magas vérnyomás növeli a koszorúér-betegség esélyét.

egeszsegugyelet-friss-hirek-magas-vernyomas-nagy

Kutatók 1985-től 25 éven keresztül rendszeres egészségügyi vizsgálatnak vetettek alá 3.500, 18 és 30 év közötti egészséges nőt és férfit. Eredményeiket a The Journal of the American College of Cardiology-ben publikálták.

A tudósok a szívelégtelenség egyik fő okának tartott bal kamrai diszfunkciót tanulmányozták. Azt találták, minél magasabb volt a kísérleti alanyok vérnyomása, annál jobban károsodott a tüdőn kívül testük teljes vérellátását biztosító vérpumpájuk bal kamrája, vagyis nőtt a szívelégtelenségük kockázata.

Ezen túl bebizonyosodott, hogy a fiatal felnőttkori krónikus magas vérnyomás a koszorúér kezdeti meszesedéséhez is hozzájárul.

A tanulmány rávilágít, milyen fontos, hogy a felnőtt élet első felében ne menjen a vérnyomás 130/70, 130/80 érték fölé.

Forrás: Well.blogs.nytimes

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mozogd lejjebb a vérnyomásod

A vérnyomás csökkentésére, a magas vérnyomás megelőzésére az egyik legjobb megoldás az, ha rendszeresen mozgunk. Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk erre a célra. Mutatjuk, milyen típusú testmozgással teheted hatékonnyá a vérnyomáscsökkentést.

Vélemény, hozzászólás?