Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Nem lehet elég korán odafigyelni vérnyomásunk alakulására

Egy új tanulmány szerint a fiatal felnőtt kori magas vérnyomás növeli a koszorúér-betegség esélyét.

egeszsegugyelet-friss-hirek-magas-vernyomas-nagy

Kutatók 1985-től 25 éven keresztül rendszeres egészségügyi vizsgálatnak vetettek alá 3.500, 18 és 30 év közötti egészséges nőt és férfit. Eredményeiket a The Journal of the American College of Cardiology-ben publikálták.

A tudósok a szívelégtelenség egyik fő okának tartott bal kamrai diszfunkciót tanulmányozták. Azt találták, minél magasabb volt a kísérleti alanyok vérnyomása, annál jobban károsodott a tüdőn kívül testük teljes vérellátását biztosító vérpumpájuk bal kamrája, vagyis nőtt a szívelégtelenségük kockázata.

Ezen túl bebizonyosodott, hogy a fiatal felnőttkori krónikus magas vérnyomás a koszorúér kezdeti meszesedéséhez is hozzájárul.

A tanulmány rávilágít, milyen fontos, hogy a felnőtt élet első felében ne menjen a vérnyomás 130/70, 130/80 érték fölé.

Forrás: Well.blogs.nytimes

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A magas vérnyomás ijesztő szövődményei

A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mivel többnyire nem jár látványos, vagy ijesztő tünetekkel. Pont ezért veszélyes: sokan nem veszik komolyan az állapotot, mert nem érzik rosszul magukat, ezért ha esetleg tudnak is róla nem szednek gyógyszert, nem változtatnak az életmódjukon. A magas vérnyomás kezeletlenül, szépen lassan, évek, évtizedek alatt súlyos szövődményekhez vezethet.

Vélemény, hozzászólás?