Előrelátható: visszatér-e a beteg a kómából?

Egy új kutatás szerint a válasz: Igen. Dán és belga kutatók jártak utána a kérdésnek, és tették közzé felfedezésüket a Current Biology című folyóirat legfrissebb számában.

A tanulmány alapján elmondható, hogy az agy által felhasznált vércukor (glükóz) mennyiségének meghatározása segít abban, hogy közvetlenül kikövetkeztethető legyen a beteg aktuális éberségi állapota. Valamint annak megsaccolásában is útmutatást nyújt, hogy a következő 1 éven belül milyen valószínűséggel nyerheti vissza a páciens az öntudatát.

Megjósolható-e a kómából ébredés?

„A teljes agy energiaforgalma csaknem valamennyi általunk vizsgált esetben utalt a tudatosság aktuális szintjére, vagy megjósolta az öntudat későbbi visszatérésének esélyét. Eredményeink azt mutatják, hogy agysérülést követően a tudatosság fenntartása bizonyos minimális agyi energiafelhasználáshoz köthető” – tudatta Ron Kupers, a Koppenhágai és Yale Egyetem munkatársa az általa jegyzett közlemény tartalmát.

A kutatás mindenképpen hasznos, már csak azért is, mert számtalan klinikai eset során képtelenek eldönteni az orvosok, hogy az adott páciens megőrizte-e az éberség valamilyen szintjét, avagy teljes mértékben öntudatlanná vált. Még nehezebb ilyenkor megállapítani azt, hogy várhatóan magához térhet-e a jövőben a beteg. Az is tény, miszerint bizonyos esetekben az agysérültek annak ellenére is rendelkeznek egyfajta éberséggel, ha nem reagálnak semmire.

A kutatás

A rutinvizsgálatokkal szemben Kupers csapata precízebb megoldás kidolgozására fókuszált a tudatosság aktuális és lehetséges jövőbeni szintjének megállapítására.

Ennek érdekében 131, agysérülés miatt részleges vagy teljes tudatvesztésben szenvedő páciens agyi vércukor-anyagcseréjét vizsgálták meg pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével.

Az éberség és a kóma

A vizsgálat során a vizsgált alanyok keringésébe juttatott radioaktív fluorizotóppal jelölt glükóz-analóg halmozódását mérték az agyban.

Ezt a molekulát az energiatermelő anyagcsere a valódi glükózzal azonos módon kezeli, a jelölt glükóz átáramlásából a teljes glükózforgalomra, amiből pedig az energiafelhasználásra lehet következtetni.

A páciensek ingerekre adott reakció képessége és a teljes agykéreg energiaforgalma között egyértelmű összefüggést mutatott ki a vizsgálat .

Azok a betegek, akiknek az agykérge a normális érték 42 százalékánál kevesebb energiát használt fel, abszolút eszméletlennek bizonyultak, és az 1 éves utánkövetési időszak végéig sem nyerték vissza az öntudatukat.

Azok a páciensek viszont, akiknek az agya az említett határértéknél magasabb aktivitást mutatott, szinte valamennyien vagy már a kutatás idején is mutatták bizonyos éberség jeleit, vagy az utánkövetési időszak alatt nyerték vissza az ingerekre válaszadó képességüket.

Összefoglalva tehát a vizsgált alanyok 94 százalékának esetében az agyi anyagcseremutató szoros kapcsolatot mutatott az öntudat pillanatnyi szintjével és annak jövőbeni visszanyerésével kapcsolatban.

A tudatosság energiát igényel

„Felfedezésünk, miszerint a tudatos és öntudatlan állapotok között világos metabolikus határvonal húzódik, arra utalhat, hogy az energiaforgalom egy bizonyos minimális szintjénél alapvető változás áll be az agy működésében: a tudatosság akkor „kapcsol be”, amikor az agyi aktivitás elér egy küszöbértéket” – mondja a vizsgálatban Kupers-szel együtt dolgozó Johan Stender. – „Bár e feltételezést nem volt módunk közvetlenül ellenőrizni, mindenképpen nagyon érdekes irányvonalat jelöl ki a jövőbeni kutatás számára.”

„A biztosan levonható tanulság egyelőre annyi, hogy a tudatosság rendkívül energiaigényes folyamat, amely az agy egészét igénybe veszi” – egészíti ki Kupers. – „Ezt az alapvető élettani sajátosságot kihasználhatjuk a klinikumban arra a célra, hogy megállapítsuk, milyen eséllyel nyerhetik vissza az eszméletüket a súlyos agysérülést szenvedett pácienseink.”

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így kerülhető el a kiugró vércukorszint

Gyakran okoznak vércukorszint-ingadozást a sok finomított szénhidrátot tartalmazó ételek, amik először hirtelen megugrasztják a vércukor-szintet, ami gyorsan utána le is zuhan, ettől éhesnek és fáradtnak érezzük magunkat. Az állandóan magas vércukorszint cukorbetegséghez vezethet, és súlyos szövődményeket okozhat.

Vélemény, hozzászólás?