17 titok, amit a tested el szeretne mondani neked

Egy cikk arról, mit mondana Neked a tested, ha beszélni tudna a jobb egészségről, a táplálkozásról, az alvásról, a fájdalom enyhítéséről és így tovább.

Képes vagy emelni a testhőmérsékleteden

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói felfedezték, hogy a kundalini jógával növelhető testünk hőmérséklete, így könnyebben vehetjük fel a harcot a fertőző kórokkal és az immungyengeséggel szemben. A kundalini jóga, más néven gTummo meditáció hatásait tibeti apácák egy csoportján vizsgálták. A megfigyelés során az apácák meditációval megnövelték a testük hőmérsékletét a mínusz 25 celsius fokos hidegben, és ezáltal a testük köré csavart nedves textíliákat is képesek voltak megszárítani.

Amiről a tested beszélne, ha tudna

Tudatosan növelheted az élettartamodat

Azáltal, hogy pozitívan állsz az életedhez, és idősebb korodban is úgy érzed, hogy hasznos és boldog lehetsz, 7 évvel növelheted a várható élettartamodat a Yale Egyetem egyik erre vonatkozó felmérése szerint.

Ne light üdítővel, hanem vízzel diétázz

Egy Texasban végzett felmérés szerint, az, aki egy vagy több doboz light üdítőt iszik meg egy nap, háromszor nagyobb pocakot ereszt, mint az, aki nem light üdítőt fogyaszt. A magyarázat az, hogy a light itallal megspórolt kalóriát ez esetben könnyebben magunkhoz vesszük más formában, mert az üdítőtől éhesebbnek érezzük magunkat, és hajlamosabbá válunk a túlevésre.

A test üzenetei

Ne hagyd ki a nyújtást

A rendszeres cardio-edzés és erősítés ugyan jót tesz a testnek, de, ha mindehhez nem társul bemelegítés és nyújtás, akkor sokat is árthatunk magunknak. Korral az ízületek rugalmassága csökken, az inak és ínszalagok merevebbé válnak. A pilates és a jóga jó választás minden életkorban, de a bemelegítéssel és nyújtással kombinált egyéb edzések is jótékonyak.

Ne felejts el szólni orvosodnak a memóriazavarról

45 éves kortól gondok adódhatnak a memóriáddal. Előfordulhat, hogy ezt egy gyógyszer vagy gyógyszer-kombináció mellékhatása okozza. A szorongásnak és a depressziónak is van ilyen hatása, ahogyan az alulműködő pajzsmirigynek és a B12-vitamin hiányának is. Ezek az okok mind kezelhetők. Ugyanakkor, ha a memóriazavar demenciával párosul a korai diagnózis akkor is elengedhetetlen a jobb esélyekhez.

A tested elmondaná, ha figyelnél rá

Az emésztésed hatással van a hangulatodra

Számtalan mikroba él a gyomrodban és a bélrendszeredben A „jó” baktériumok segítik az emésztést, az ételek hasznosítását, lebontását, ezzel szemben a „rossz” baktériumok növelik az elsavasodás mértékét, és gyulladásokat okozhatnak. A bélbaktériumok egyensúlyhiánya számtalan betegség okozója.

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, amelyek javítják a bélflórát. De nem csak emiatt egészségesek, mert kutatásokból az is kiderült, hogy a stresszhelyzetekre adott reakciónkat is képesek befolyásolni. Ez alapján azt is megállapították, hogy az emésztési rendellenességek nagymértékben befolyásolják a hangulatunkat és a viselkedésünket is. Szorongás, depresszió ellen is megóvhatnak a probiotikumok.

Egészséges életmódot élő is lehet rákos

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy az, aki odafigyel a fényvédelemre, az egészséges táplálkozásra, rendszeres testmozgásra, nincsen káros szenvedélye, szintén beleeshet a rák csapdájába. Nyilván kisebb eséllyel, de mégis. A daganatos betegségek mintegy kétharmada többek között véletlen génmutációkkal magyarázható. Éppen ezért minden esetben ajánlott rendszeres szűrővizsgálatokra járni a megelőzés és a korai felismerés, valamint a túlélés esélyének növelése érdekében.

Mit üzen a tested?

Az e-bookkal szemben tovább tart benned a könyv

Tudósok megállapították, hogy azok, akik egy könyvet e-book olvasón keresztül olvasnak, kevesebb ideig emlékeznek a mű tartalmára, részleteire, mint azok, akik könyv formájában olvasnak regényt. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a könyvvel nyomtatott formában, fizikai valóságában találkozunk, megérintjük a papírt, lapozgatjuk, így mentálisan a tartalom is jobban rögzül. Másik érv az e-book olvasó ellen, és a nyomtatott könyv mellett: Az izzó képernyő használata lefekvés előtt, nehezebbé teszi az elalvást és a mély alvást.

Tedd a kezed a szád elé, ha tüsszentesz

Ezt jó esetben mindannyian megtanuljuk otthon vagy az óvodában. Ugyanakkor tanulmányok igazolják, hogy minden negyedik ember elfelejti ezt a szabályt. Az emberek kevesebb, mint 5 %- a köhög vagy tüsszent zsebkendőbe, vagy a könyökhajlatába, úgy, ahogy azt az orvosok javasolják. Ez azért is nagy probléma, mert egy ember átlagos tüsszentése olyan nagy sebességű „baktériumfelhőt” eredményez, ami percek alatt beszennyezhet egy egész szobát.

A test jelzései

Sétálj a parkban

A városban élő emberek magasabb kockázatnak vannak kitéve a hangulati ingadozások terén, mint vidéki társaik. Egy kutatás szerint a fák látványa oldja a stresszt és stabilizálja a pozitív lelki állapotot. Keress a környezetedben egy szép, lombos parkot, és minden nap sétálj ott 20 percet a negatív gondolatok ellen.

Időnként eddz nagyobb hőfokon

A Nagy intenzitású intervallum edzés szuper módja a hatékony zsírégetésnek. Ráadásul jót tesz a vérnyomásnak, csökkenti a koleszterinszintet, és növeli a boldogságérzést.

Óvd testedet a sérülések tükrében (is)

Kutatások alátámasztják, hogy egy valaha sérült ízület hétszer sérülékenyebb, mint az egészséges. Ha korábban sérült a bokád, vagy a térdízületed, nagyobb az esélye a későbbi sérüléseknek is ezeken a pontokon, illetve gyorsabb a kopás is.

Amiről a test beszélhetne

Hagyd abba a dohányzást

Már 5 év nem dohányzás után felére csökken a száj-, a torok-, a nyelőcső- és a húgyúti rák esélye. Mire vársz még? Tedd le a cigit!

Keverd a joghurtba

A joghurt tetején megülő vizes tejsavót sok esetben leöntjük, mielőtt enni kezdenénk az adott tejterméket, holott ez a rész tele van fehérjével, csonterősítő kalciummal, D-vitaminnal és bélbarát probiotikummal. Ne öntsd a lefolyóba, inkább keverd a joghurtba!

Párosítsd C-vitaminnal

Az olyan sötétzöld zöldségek, mint amilyen a spenót is, kiváló vasforrások. A felszívódást azonban könnyebbé tehetjük, ha ezeket C-vitaminnal párosítjuk.

Kifestőzni nem szégyen felnőttként sem

Ma már bonyolult kifestőkönyvek készülnek felnőttek részére, ugyanis bebizonyosodott, miszerint a konkrét és ismétlődő dolgokra való összpontosítás során aktiválódik a fali lebeny azon a területen, ami az agyban a spiritualitáshoz köthető, és aktív a meditáció és az imádkozás közben is.

Egy pont a fájdalom csökkentésére

Kanadai kutatók szerint, ha fáj a fogad, és nincs kéznél jég, akkor elég, ha nyomást helyezel a hüvelyk- és mutatóujjad közötti hártyára, és a fájdalom mértéke a felére is lecsökkenhet.

A testünk sokszor „süket fülekre” talál, pedig jelez. Ha tudatosan figyeled üzeneteit, tehetsz azért, hogy még sokáig egészségben szolgálhassa az életed.

Forrás: besthealthmag.ca

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

Vélemény, hozzászólás?