Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Így kerülhető el a kiugró vércukorszint

Gyakran okoznak vércukorszint-ingadozást a sok finomított szénhidrátot tartalmazó ételek, amik először hirtelen megugrasztják a vércukor-szintet, ami gyorsan utána le is zuhan, ettől éhesnek és fáradtnak érezzük magunkat. Az állandóan magas vércukorszint cukorbetegséghez vezethet, és súlyos szövődményeket okozhat.

A dietetikusok szerint megfelelő táplálkozással a vércukorszint csökkenthető, és a jó tartományban tartható, elkerülve ezáltal a drasztikus ingadozást. 4 tanács a kiugró vércukorszint elkerülésére:

  1. A finomított szénhidrátokat mindenképpen kellő arányban fehérjével, és zsírokkal együtt kell fogyasztani. Amennyiben így kombinálva kerül a szervezetbe csak lassabban tud felszívódni a glükóz, ez lecsökkenti az esélyét a hirtelen vércukorszint-emelkedésnek-zuhanásnak, így stabilizálva a glükóz koncentrációt a vérben.
  2. A főétkezéseket rendszeresen mindennap körülbelül ugyanabban az időben kell elfogyasztani. Ez megakadályozza, hogy a nagyobb ételbevitellel járó étkezések előtt nagyon alacsony szintre csökkenjen a vércukorszint, ami egyrészt megnövekedett éhségérzet, másrész bágyadtságot, levertséget, rosszkedvet okozhat.
  3. Fontos az egészséges testsúly megőrzése, vagy elérése a stabil vércukorszint érdekében. A túlsúly, az elhízás lényegesen fokozza az inzulinrezisztencia, továbbá a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  4. A megfelelő mennyiségű rostbevitel rendkívül fontos a vércukorszint természetes szabályozása kapcsán. Az élelmi rostok lelassítják a glükóz felszívódását, plusz megnövelik az étkezés utáni jóllakottság érzés időtartamát. Naponta minimum 30 gramm rostot kell fogyasztani zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, vagy teljes kiőrlésű gabonafélék formájában.

Forrás: menshealth.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

10 ok, hogy ne próbáld ki a szénhidrát nélküli diétát

A gyors fogyás reményében sokan még mindig kipróbálják a szénhidrátmentes diétát. Pedig a szénhidrát a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag. Mi történik a testünkkel, ha teljesen elhagyjuk a szénhidrátot? 10 pontban összeszedtük miért ne próbáld ki.

Vélemény, hozzászólás?