Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Gyorsabban diagnosztizálható lesz a Lyme-kór

Új hazai fejlesztésű eljárás a betegség bármely időszakában, de akár már a csípést követően 1 héten belül is képes diagnosztizálni a kullancsok által terjesztett Lyme-kórt.

Magyarországon a Lyme-kór évente 10 ezer embert érint, mert minden második-harmadik kullancs hordozza a fertőzést. „Ha a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat” – idézte a Lyme Diagnostics Kft. közleménye Dr. Kolbenheyer Erik főorvost.

A gyakran későn felismert, és emiatt félrekezelt Lyme-kór diagnosztizálására egy új innovációs fejlesztés jelenthet megoldást, amely Európa-szerte egyedülálló módszerrel képes akár már a csípést követő pár napon belül felismerni a Lyme-kór kórokozóját.

Az új módszer a baktérium kimutatásán alapul, eddig főleg az immunválasz alapján próbálták diagnosztizálni, ez viszont sok betegben csak későn, vagy egyáltalán nem alakul ki.

„A Lyme-kórt a laboratóriumban direkt és indirekt vizsgálatokkal tudják tesztelni: az indirekt vizsgálatok a szervezet immunválaszát mutatják ki, a direkt vizsgálatok pedig magát a kórokozót vagy annak egy részét. Egy átlagos betegségnél a hagyományos módszerek közé tartozik a tenyésztés és az ellenanyag teszt, ezek viszont nem sikeresek a Lyme-kór esetében. Tenyészteni ugyanis kis eséllyel, hónapok alatt lehet, az immunválasz pedig az esetek többségében nem mérhető vagy ki sem alakul”

– nyilatkozta Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője.

Az Országos Közegészségügyi Intézetben kifejlesztett DualDur eljárás nemcsak kimutatja a Lyme-kórt, hanem statisztikai elemzésekkel, és mesterséges intelligencia segítségével megbecsüli a fertőzés szervezetre gyakorolt hatását is.

A magyar cég 6 közép-európai ország 8 helyszínén összesen 400 alany bevonásával végezte a klinikai kutatást, amely igazolta, hogy a teszt érzékenysége 60%-kal magasabb a jelenleg leggyakrabban használt Lyme-teszthez viszonyítva. A DualDur a betegek 96%-át tudja azonosítani, így nagy biztonsággal lehet alkalmazni a klinikákon.

Forrás: MTI/HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tudnivalók a Lyme-kórról

A kirándulások, táborozások, a sátoros fesztiválok, az erdei séták után érdemes testünk minden négyzetcentiméterét átvizsgálni, az esetleges kullancs-fertőzés megelőzése érdekében, mert ezzel az egyéb betegségeken kívül, akár a Lyme-kórtól is megóvhatjuk magunkat.

Vélemény, hozzászólás?