Kész az első otthon szedhető koronavírus elleni tabletta

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat gyógyszere eredményesen csökkenti a kórházba kerülés valószínűségét a koronavírus-fertőzés következtében.

Bejelentették, hogy sürgősségi engedélyt kértek először az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA), az enyhe és közepes tünetektől szenvedő koronavírusos páciensek kezelésére szolgáló gyógyszerre.

A Merck fejlesztése lenne a világon az első, szájon át szedhető tabletta a SARS-CoV-2 vírus okozta megbetegedéssel szemben, ráadásul otthoni használatra.

Koronavírusra az eddig használatos Remdesivir nevű gyógyszer nem kifejezetten a koronavírus ellen készült, és általában csak a már kórházba szállított betegeknek adják, nem pedig otthoni kezelésre. A Regeneron Pharmaceuticals és az Eli Lilly cégek gyógyszereit pedig eddig csak korlátozottan lehetett használni a kezelések során fellépő problémák miatt.

A klinikai tesztelések során a Molnupiravir nevű gyógyszer 50%-kal csökkentette a kórházba kerülés, és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, a még enyhe, vagy közepes tüneteket produkáló koronavírusos páciensek körében.

A gyógyszeripari nagyvállalat tervei szerint 10 millió ember kezelésre elegendő gyógyszert fog gyártani 2021 végéig. A cég megállapodott a licenc eladásáról több indiai székhelyű, generikus gyógyszergyártó vállalattal is, ezek több, mint 100 alacsony és közepes jövedelmű országnak szállítanak majd a tablettából.

Közben Mene Pangalos, az AstraZeneca gyógyszeripari kutatás-fejlesztéséért felelős ügyvezető alelnöke is bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett antitest-koktél alkalmazása „tényleges, valódi előnyt” jelent a koronavírus-fertőzés megelőzésében az utólagos gyógykezeléssel szemben. A klinikai tesztjeik reménnyel kecsegtetőnek bizonyultak.

„Ha az AstraZeneca antitest-koktéljának használatát jóváhagyják, akkor a gyógykezelésben is használhatják. De az igazi áttörést a megelőzés során jelentheti”

– nyilatkozta az ügyvezető alelnök.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?