Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Hatékonyabb influenzaoltásokat fejleszt a Pfizer

Megkezdte az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai tesztelését a Pfizer, mert javítani akarnak az influenzaoltások hatásosságán. Az influenza elleni vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid–19 elleni oltás.

“A Covid–19-világjárvány lehetővé tette számunkra, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználjuk. Az influenza egy olyan terület, ahol szerintünk szükség van ilyen oltásokra”

– nyilatkozta Kathrin Jansent, az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés vezetője.

A kutatással javítani akarnak az influenzaoltások jelenlegi nemzedékén, amelyek 40-60%-os hatékonysággal védenek a betegségtől. A tesztelés korai szakaszába több mint 600, 65–85 év közötti amerikait vonnak be.

A Pfizer főleg azt akarja összehasonlítani, hogy milyen szintű, és mennyire biztonságos az immunválasz az 1-2-4 komponensű mRNS-oltóanyagok különböző adagaiban, szemben a hagyományos négykomponensű oltóanyagokkal.

A hagyományos influenza elleni oltásoknál a vírust tyúktojásokban vagy emlőssejtekben tenyésztik, ezután inaktiválják és oltóanyaggá dolgozzák fel. Az eljárásnak a legfőbb buktatói, hogy nehéz lépést tartani a vírustörzsek folyamatos változásával, és nehéz olyan oltóanyagot előállítani, ami erős immunválaszt ad. Az influenza oltás készítőinek azt is előre kell látniuk, hogy a következő szezonra melyik influenzatörzs ellen kell oltást fejleszteniük.

Az mRNS-oltás technológiájához csak a vírus, vagy csak egy bizonyos részének genetikai szekvenálása szükséges, és nincs szükség tyúktojásokban való tenyésztésre, plusz erős immunválaszt ad, gyorsan lehet előállítani az oltóanyagot, és jóval rugalmasabban lehet reagálni a szezonális vírustörzsre.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Szokás még, vagy már függőség?

Valamilyen szertől, vagy viselkedéstől való olyan kóros függést nevezzük szenvedélybetegségnek (addikciónak), amikor az illető elveszti a kontrollt ezek felett, és már káros következményei vannak rá, és környezetére nézve.

Vélemény, hozzászólás?