Mobiltelefonos applikáció segíthet a sebkezelésben

A sebgyógyulási időszak sok kellemetlenséget okozhat, ezért érthető, ha mindenki a lehető leggyorsabban, és lehetőség szerint hegek nélkül szeretne túljutni rajta. Magyarországon körülbelül 200 ezer ember szorul folyamatos sebkezelésre, átlagosan kétnaponkénti kötözésre. Amikor a seb állapota változik, a kötszer típusát is ajánlott változtatni, és ebben a döntésben segít egy mobiltelefonos alkalmazásba beépített mesterséges intelligencia.

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet és a MedInnoScan Kft. kutatói krónikus sebek ellátását segítő, mobiltelefonos applikáción keresztül használható mesterséges intelligencia prototípusát készítették el. A fejlesztést a közelmúltban mutatták be a mesterséges intelligencia matematikai alapjait kutató, NKFIH által finanszírozott Nemzeti Kiválósági Program zárókonferenciáján.

A sebgyógyulás felgyorsítása

„A sebkezelés komoly feladatot, megterhelést jelent az egészségügyi ellátórendszernek nemcsak a kórházi ellátás alatt, hanem később, a beteg otthonában végzett folyamatos átkötözések során is, amely a gyakran több hónapig, néha évekig tartó gyógyulási folyamat része. A most létrehozott mesterséges intelligencia az orvosok szaktudását bocsátja az ápolószemélyzet közvetlen rendelkezésére a mobiltelefonos applikáció segítségével, a seb állapotának változása szerint mindig a gyógyulást legjobban elősegítő kötszertípusra javaslatot téve” – ismertette Farkas Péter, a Magyar Sebkezelő Társaság elnökségi tagja, aki egyben az Országos Mozgásszervi Intézet-OORI Szeptikus Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának vezetője is.

Országos összefogással mintegy 70 intézmény vett részt a kutatáshoz szükséges 5500 páciensről készült 220 ezer kép összegyűjtésében. “A Pécsi Tudományegyetem vezetésével a négy orvosegyetem, az OORI mint országos intézmény, egy tucat kórház és több mint ötven ápolási szolgálat, illetve magánpraxist folytató sebkezelő centrum is csatlakozott” – közölte Szoldán Péter, a MedInnoScan Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint a jövő év során lesz elérhető a termék az ápoló szakszemélyzet számára.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?