Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Inzulininjekció helyett okostapasz

A vércukorszint emelkedésének és esésének érzékelésén túl inzulint is képes a szervezetbe juttatni az amerikai kutatók cukorbetegek számára kifejlesztett okostapasza.

egeszsegugyelet-friss-hirek-okostapasz-nagy

Az egyelőre csak egereken tesztelt tapasz a fejlesztők szerint a cukorbetegek személyes igényeihez alakítható. Figyelemmel kíséri a vércukorszintet és több száz mikrotűjén keresztül automatikusan inzulint juttat a szervezetbe. A vércukorszint legkisebb változását is érzékeli, így szükség esetén kis adag inzulin adagolására is képes.

Magas vércukorszint esetén az inzulin a postabélyegnyi méreten elhelyezett több mint száz szempilla hosszúságú tűben lévő parányi glükózérzékelő enzim- és inzulinraktárakból kerül
a szervezetbe.

A gyors működésű, könnyű használatú, biokompatibilis anyagból készült tapasz, figyelembe véve a cukorbeteg súlyát és inzulinérzékenységét, személyre szabható, vagyis tovább okosítható.

„Az 1-es típusú és az előrehaladott állapotban lévő 2-es típusú cukorbetegeknek naponta, rendszeresen kell mérniük vércukorszintjüket és annak szinten tartása érdekében inzulininjekciókat beadni maguknak, ami fájdalmas és nem biztos, hogy a beadott inzulin mennyisége megfelelő. Ez utóbbi komplikációkkal, például vaksággal és végtagamputálással járhat, de akár diabetikus kómát vagy halált is okozhat” – mondta John Buse, az okostapaszról az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány egyik szerzője, az Észak-Karolinai Egyetem Cukorbeteg Gondozóintézetének igazgatója.

A kutatók olyan inzulintapasz kifejlesztésén dolgoznak, amelyek használatával a fentiek elkerülhetők és a rendszeres injekciók helyett a betegeknek csak néhány naponta kell cserélniük a tapaszt.

(Forrás: Telegraph.co.uk)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?